Regeringsleiders vragen Europese Commissie om gasprijsplafond verder uit te werken

21.10.2022 Jan de Wit

Regeringsleiders vragen Europese Commissie om gasprijsplafond verder uit te werken

Na een lange nacht onderhandelen hebben Europese regeringsleiders overeenstemming bereikt over een aantal gezamenlijke uitgangspunten, dat meldt NRC. De belangrijkste is dat zij de Europese Commissie vragen om twee aspecten van een gasprijsplafond verder uit te werken. Eén die pieken in de gasprijs moet drukken en één die voorkomt dat de prijs van gas de elektriciteitsprijs ook omhoog stuwt, maar kan dat wel?

De hoop is dat de Europese Commissie een oplossing vindt waardoor het gasprijsplafond pieken in de gasprijs drukt met een zogeheten ‘tijdelijke dynamische prijscorridor’, maar ook voorkomt dat de prijs van gas voor een stijgende elektriciteitsprijs zorgt.

Tegelijk hebben sceptici van een gasprijsplafond, Nederland en Duitsland, ook bedongen dat de leveringszekerheid niet in het geding mag komen en dat de gasvraag er niet door omhoog mag gaan. Het lijkt een haast onlegbare puzzel.

Toch waren de regeringsleiders over het algemeen positief over de uitkomst. Een “zeer goede en solide routekaart om te blijven werken aan het onderwerp energieprijzen”, zo tekent NRC de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen op. Zo is wel afgesproken dat Europese landen deels verplicht samen gas gaan inkopen.

Premier Mark Rutte was ondanks zijn bedenkingen over een plafond eveneens positief over de uitkomst. Hij benadrukte dat er nog wel veel moet worden uitgewerkt, waar de Europese Commissie en de Europese ministers van energie nu verder mee zullen gaan. De hoop is dat er in november een meer uitgewerkt plan op tafel kan worden gelegd.