Rendement warmteleveranciers daalt in 2019 en 2020

09.12.2021 Nina Groot

Rendement warmteleveranciers daalt in 2019 en 2020

Over de afgelopen jaren is het gemiddelde financiële rendement van vergunninghoudende warmteleveranciers gedaald. Dit is gebaseerd op de Rendementsmonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de jaren 2019 en 2020. De daling komt voort uit het feit dat warmteleveranciers de laatste jaren meer betrokken zijn geraakt bij de aanleg en uitbreiding van warmtenetten, zo meldt de ACM.

De hoeveelheid warmtenetten is gestegen van 175 in 2018 naar 232 in 2020. In 2020 groeien de bijbehorende investeringen met 27 procent ten opzichte van 2018. Naast de investeringen hebben de inkoopprijzen van gas en elektriciteit invloed op het rendement van warmteleveranciers. Het weer, de energiebelasting en hernieuwbare energieopslag, maar ook het aantal gemaakte aansluitingen en de leeftijd van het warmtenet spelen allemaal een rol.

Omdat rendementen worden beïnvloed door verschillende factoren, is het niet vanzelfsprekend dat hogere verwarmingssnelheden meteen gelijk zijn aan hogere efficiëntie. Zo is het warmteleveringstarief in 2019 bijvoorbeeld gestegen, maar is het gemiddelde rendement gedaald ten opzichte van 2018. De ACM evalueert de impact van meerdere factoren op het rendement in de rendementsmonitor.

ACM doet haar onderzoek naar het financieel rendement van warmteleveranciers in overeenstemming met de Warmtewet, en legt de bevindingen iedere twee jaar voor aan de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Daarnaast heeft de ACM op 8 oktober 2021 extra bevoegdheden gekregen om een passend rendement voor warmteleveranciers vast te stellen. Hiermee wil ACM in de volgende Rendementsmonitor, waar zij op dit moment aan werken, de opbrengst van warmteleveranciers kunnen toetsen aan een door ACM vastgestelde norm.