Revolutionaire warmtepomp loopt volledig op gas óf waterstof

03.05.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Revolutionaire warmtepomp loopt volledig op gas óf waterstof

Twee miljoen euro heeft startup Cooll uit Enschede opgehaald bij investeerders en het Energiefonds Overijssel. Dit bedrag is nodig voor het verder ontwikkelen van een revolutionaire warmtepomp die zowel op aardgas als op waterstof kan draaien. Het bedrijf wil over twee jaar beginnen met massaproductie, valt te lezen in de Tubantia.

Met het binnenhalen van de miljoeneninvestering gaat Cooll in grotere aantallen de warmtepomp demonstreren in woningen. Tevens werken zij aan samenwerkingen met ketelfabrikanten voor verdere opschaling.

Geen toename elektraverbruik
De aanschafprijs zal wel wat hoger liggen dan de huidige cv-ketel, maar dat wordt relatief snel terugverdiend omdat er met de Cooll-ketel 30 tot 50 procent op de energierekening wordt bespaard. Daarmee is de terugverdientijd ook korter dan die van een elektrische warmtepomp.

De warmtepomp wordt aangedreven door gas of waterstof en onttrekt warmte aan de buitenlucht. Hierdoor wordt dertig tot vijftig procent gas bespaard en bovendien wordt de uitstoot van CO2 met een vergelijkbaar percentage gereduceerd. Een groot voordeel daarbij is dat dit gebeurt zonder toename van het elektraverbruik. "Mensen die overstappen op warmtepompen die werken op elektriciteit zien hun stroomrekening flink stijgen", aldus Van Uffelen, algemeen directeur van Cooll.

Nog de nodige investeringen noodzakelijk
Bestaande HR-gasketels kunnen die mix van gas en waterstof ook verwerken, maar slechts beperkt, tot een percentage van dertig procent. Dus als er meer dan dertig procent waterstof wordt gemixt met gas houdt het op. De warmtepomp van Cooll kan die mix wel aan en is dus geschikt om te draaien op gas en op waterstof wat de overgang naar gasvrij wonen vergemakkelijkt.

Cooll heeft het plan een fabriek in Enschede te bouwen, maar moet daarvoor nog de nodige miljoenen euro’s ophalen. De private partijen die nu hebben aangegeven in het project te stappen zijn de eigenaren van bedrijven als Quooker, DuraVermeer, Van Dorp Installaties, Unica en Bouwmaat. Maar ook Energiefonds Overijssel steekt geld in het project.

cv-ketelwaterstofketelenergietransitieuitvindinginnovatie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: F-gassen categorie 2 / warmtepompen

Logo Wasco
22 november 2021 - 23 december 2021
8.30 - 16.00 uur
Rotterdam - Ede

Wasco

Lees verder

Event: ‘Energietransitie: denken in de breedte én diepte!’

2 december 2021
13:30 - 16:30
online

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Webinar: AxiEco EC-ventilatoren van ebm-papst

Logo ebm-papst Benelux
9 december 2021
10.00-10.30 uur

ebm-papst Benelux

Lees verder

Training: Toekomstbestendig verwarmen met de HR-ketels van Vaillant

Logo Rensa Verwarming & Ventilatie
14 december 2021
19.00
Online

Rensa Verwarming & Ventilatie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu