Rioolwaterzuivering levert meer biogas op

06.04.2021 Jan de Wit

Rioolwaterzuivering levert meer biogas op

In 2019 hebben rioolwaterzuiveringsinstallaties bijna 125 miljoen kubieke meter biogas geproduceerd. Een recordproductie en een toename van 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De 317 zuiveringsinstallaties in Nederland verwijderen 98 procent van de biologisch afbreekbare verontreinigingen uit huishoudelijk afvalwater. Na de zuivering blijft er zuiveringsslib achter dat wordt vergist tot biogas. Met dit biogas kon 181 miljoen kWh aan elektriciteit worden opgewekt, 4,5 procent meer dan een jaar eerder, waarmee rioolwaterzuiveringsinstallaties in 2019 zo’n 17 procent van de totale biogasproductie in Nederland voor hun rekening namen.

De installaties gebruiken de opgewekte energie zelf weer voor hun eigen processen. Het zuiveren van rioolwater kost namelijk veel elektriciteit, vooral het beluchten van het afvalwater om de bacteriemassa af te breken. In 2019 lag de elektriciteitsafname op 802 miljoen kWh, waarvan 28 procent (222,5 miljoen kWh) door de rioolwaterzuiveringsinstallaties werd opgewekt in warmtekrachtinstallaties, met name (81 procent) met biogas. Hiermee kon 1,9 miljard kubieke meter afvalwater worden gezuiverd.