Roy Titulaer: De thuisklusser

30.09.2021 Simone Tresoor

Roy Titulaer: De thuisklusser

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’. Bevlogen op het gebied van duurzaamheid past hij de technieken uit zijn werkzame leven toe op zijn eigen woning.

Toegegeven: het was even zuchten toen Roy Titulaer en zijn echtgenote de woning bezichtigden die zij nu bewonen. Alles, maar dan ook alles, was bruin. Er was een schrootjesplafond, bruine balustrade, bruine trap, bruine keuken en uiteraard bruine tegels in de eveneens bruine badkamer.

“Vrienden wezen naar hun voorhoofd, want het hele huis moest worden gestript. Daarbij wist ik één ding zeker: ik ging van het gas af en de hele boel moest duurzaam verbouwd worden", aldus Titulaer. "Ik zit natuurlijk niet voor niets in deze business.”

Oude kwekerswoning met kwekerij
Roy Titulaer (50) is algemeen directeur bij Auerhaan Klimaattechniek uit Lelystad, Auerhaan is leverancier van luchtbehandelingskasten. In 2015 begon het avontuur in het dorp De Kwakel (onder de rook van Amsterdam) toen ze een oude kwekerij met kwekerswoning kochten. Ze zagen het als een prachtige kans om vrij te wonen maar toch overal dichtbij. Er moest alleen nog wel het een en ander gebeuren.

Ze begonnen met het slopen van de kwekerij uit begin jaren '70. Dat mocht in het kader van het ruimte-voor-ruimte-principe; van een deel van de vrijgekomen grond werden twee bouwkavels gemaakt en verkocht. “Dat was ook de enige mogelijkheid om het financieel haalbaar te maken”.

‘Al het voorwerk vond ik het leukste om te doen’
Daarna was het woonhuis uit 1981 aan de beurt, de woning werd bijna volledig gestript. Alleen de muren met de kozijnen en het dak bleven op hun plek. Ook de dekvloer moest eruit want de oude vloerverwarming was lek, een bijkomend voordeel was dat de vloer al wel goed geïsoleerd was. Helaas kon er aan de muurisolatie niets gedaan worden, de spouw was gevuld met isolatie volgens de normen van 1981. Nu bestaat dan altijd de mogelijkheid aan de buitenzijde te isoleren maar dan moesten ook de kozijnen aangepakt worden en dat liet het budget niet toe.

 “Wat ik heel erg leuk vond om te doen was al het voorwerk. Ik heb veel tijd besteed aan het bedenken hoe alles technisch zou moeten worden. Het moest vooral eenvoudig met weinig kans op fouten. Dat is tot mijn trots prima uitgepakt. Alles werkt zoals ik het heb bedacht!”

Ventilatiewarmtepompboiler van 280 liter
“We hebben vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping gelegd, waarbij die op de begane grond als hoofdverwarming dient. Op de verdieping in de slaapkamers ligt basis vloerverwarming met als bijverwarming ventilatorconvectoren om de ruimte snel te kunnen opwarmen. Deze convectoren kunnen op warme dagen ook koelen. Er kwam een volledig nieuwe elektra-installatie en overal nieuw dubbelglas en het dak is opnieuw geïsoleerd.”

Titulaer vervolgt: “Ik verwarm het volledige huis met een lucht-waterwarmtepomp die in de zomer eventueel ook kan dienen als koelmachine voor de ventilatorconvectoren op de slaapkamers. De lucht-waterwarmtepomp werkt met een stooklijn en maakt maximaal 35 graden Celsius water bij -10 graden Celsius buitentemperatuur. Het tapwater is 100 procent gescheiden van de CV-installatie en met een ventilatiewarmtepompboiler van 280 liter wordt er warm tapwater gemaakt.

Deze unit dient direct als mijn afvoerventilatiebox en de luchttoevoer geschiedt via raamroosters. Het grote voordeel hiervan is dat er geen aparte ventilatiebox nodig is en de luchtwaterwarmtepomp altijd beschikbaar is voor het warme water voor de CV-installatie.  Over de ventilatiewarmtepompboiler van 280 liter ben ik super tevreden, we hebben nooit last gehad dat tijdens lang douchen het vat geen warm water meer kan leveren. En dan te bedenken dat ik twee pubers heb die nogal lang onder de douche kunnen staan!”

‘Ik heb mijn oude draaischijfmeter gehouden’
Uiteraard plaatste Titulaer zonnepanelen op de naastgelegen schuur om zijn huis van elektra te kunnen voorzien. Met de 42 zonnepanelen voorziet Titulaer in zijn volledige elektrabehoefte. De gasmeter zit nog wel in de woning maar is afgesloten en verzegeld.

“Noem me een rare”, zegt hij, “maar ik heb mijn oude draaischijfmeter gehouden. Dat vind ik leuk en nu weet ik tenminste zeker dat hij terugdraait en ik 100 procent saldeer. Ook als straks de saldering wordt afgeschaft, wil ik mijn draaischijfmeter behouden en zal proberen de overstap naar een slimme meter zo lang mogelijk uit te stellen.”

Subsidie en goedkopere inkoop
Om het financiële plaatje rond te krijgen werd er uiteraard subsidie aangevraagd: via de provincie en ISDE voor dubbel glas, dakisolatie en de warmtepompen. Op het schuurdak, waar de PV-panelen moesten komen, zat asbest. Door de subsidie regeling “asbest eraf zonnepanelen erop” was het snel besloten hier de panelen neer te leggen.

Titulaer is overigens wel eerlijk: “Ik heb dit alleen kunnen realiseren doordat ik in het vak zit. Ik heb het zelf allemaal uitgedacht en kon ook goedkoper aan de apparatuur komen. Anders had ik de investering nooit terugverdiend. Mijn mening is dat het voor mensen die niet uit het vakgebied komen, nooit financieel rendabel kan zijn om een bestaande woning om te bouwen naar een systeem zoals ik het heb aangelegd. Dan moet je het echt doen uit een groene gedachte.”

Het hele project kostte acht maanden en dat is nog best te overzien voor zo’n uitgebreide verbouwing. Titulaer: “Als ik een drukke stressvolle dag heb gehad, kan ik niet wachten tot ik thuis ben. Dan pak ik de tractor om gras te maaien of ik trek de kettingzaag om hout te zagen aan. Dan ben ik zo’n drukke dag zo vergeten.”