Ruim 45.000 sociale huurwoningen worden verduurzaamd

10.11.2021 Simone Tresoor

Ruim 45.000 sociale huurwoningen worden verduurzaamd

De komende drie jaar zullen verhuurders zo’n 45.700 huurwoningen drastisch verduurzamen, schrijft NU.nl. Hiermee zullen de woningen uitkomen op minimaal energielabel B, terwijl er ook verhuurders zijn die op label A++++ inzetten.

De verhuurders maken gebruik van de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming 2021. Het beschikbare budget is door de vele aanvragen nu vergeven en de regeling zal pas in 2023 weer opengaan. Dit komt doordat er tussen juli en oktober voor maar liefst 160 miljoen euro aan korting is aangevraagd. Verhuurders konden korting op de verhuurderheffing aanvragen als ze daar duurzame investeringen tegenover stelden.

Energiearmoede tegengaan
De verduurzamingsactie moet het probleem van energiearmoede tegengegaan, zodat huurders met een laag inkomen een minder hoge energierekening krijgen. Onderzoeksinstituut TNO meldde eind september al dat in Nederland zo’n 550.000 huishoudens met energiearmoede leven. Dit zijn vooral huishoudens in het noordoosten van het land.  

Twee groepen
TNO gebruikte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waaruit blijkt dat circa 7 procent van de huishoudens problemen heeft met de energierekening. Dit percentage wordt gevormd door twee groepen. Ten eerste zijn dit huurders die in een slecht of matig geïsoleerd huis wonen en daar niets aan kunnen doen omdat de verhuurder daar verantwoordelijk voor is. De tweede groep bestaat uit huizenbezitters die geen geld hebben om hun koophuis te verduurzamen.