Samen werken aan de warmtetransitie

25.05.2021 Ernst Japikse

Samen werken aan de warmtetransitie

Van de warmtesector wordt er de komende jaren het nodige verwacht. We nemen als sector een prominente rol in de plannen van het Klimaatakkoord in. Dat is natuurlijk een heel mooi perspectief, maar het verplicht ons ook om daar invulling aan te geven. Wijken aardgasloos maken, het op grote schaal ontwikkelen van duurzame bronnen, digitalisering; het is zomaar een greep uit de vele uitdagingen die op ons bord liggen.

De regie over de warmtetransitie ligt bij de gemeenten. Of een aardgasvrije toekomst vanaf 2050 haalbaar is, wordt óók in hoge mate bepaald door het draagvlak onder en samenwerking met burgers, de lokale beschikbaarheid van geschikte duurzame warmtebronnen en de inpassing van de warmteleidingen in de bestaande infrastructuur. Dat zijn belangrijke bevindingen uit het Warmtenet Trendrapport 2021 dat eind vorig jaar is gepubliceerd.

'Ik ben groot voorstander van samen innoveren'
Misschien is het belangrijkste punt wel, dat we burgers actief moeten gaan betrekken bij de transitie. Energie is traditioneel gezien een product waar burgers weinig interesse voor hebben, anders dan de prijs die ze ervoor moeten betalen. Ze weten van de energietransitie, maar het gros heeft werkelijk geen idee wat dat voor hen betekent. En dat terwijl het zonder hun bijdrage zeker niet gaat lukken. We hebben iedereen nodig voor aanpassingen in huis en de acceptatie van de veranderingen in de leefomgeving door het ontwikkelen van lokale bronnen. En niet te vergeten: de kosten.

Dus het betaalbaar houden, maar óók het borgen van de continuïteit zijn belangrijke voorwaarden voor het slagen van de transitie. Dat vraagt om innovatie van technieken en processen en een streng beleid op kwaliteit. Ik ben een groot voorstander van samen innoveren. Kennis delen, zodat de innovatie sneller gaat.

'Er is de komende jaren nog genoeg te doen'
Stichting Warmtenetwerk richt zich met name op het stimuleren van deze kennisuitwisseling en onderlinge samenwerking. Onze leden komen uit de gehele warmteketen, van gemeente tot leverancier. Door met álle deelnemers in de warmteketen samen te werken in één platform, dragen we bij aan de energietransitie. Naast het delen van artikelen en publicaties zoals het Warmtenet Trendrapport, waarin onder andere klanttevredenheid, draagvlak, betaalbaarheid en participatie aan bod komen, organiseren wij ook regelmatig (online) bijeenkomsten. Dit voorjaar stond bijvoorbeeld het zeer toepasselijke onderwerp ‘Maatschappelijk Draagvlak’ op de agenda en er zullen nog veel belangrijke thema’s volgen.

Zoals gezegd is er de komende jaren nog genoeg te doen, om met z’n allen de warmtetransitie naar de volgende versnelling te brengen!