Scholieren zetten een raampje open

25.05.2021 Nicolien van Loon

Scholieren zetten een raampje open

Volgens het kabinet kan het voortgezet onderwijs worden heropend. Ondertussen hecht het RIVM steeds meer belang aan ventilatie. Een artikel op de website van Trouw vraagt zich af of het ventilatievraagstuk al is opgelost.

Omdat het kabinet afgelopen zaterdag besloten heeft dat middelbare scholen per 31 mei weer open mogen gaan, staat ventilatie van schoolgebouwen opnieuw op de agenda. Ventilatie moet ervoor zorgen dat de kans op besmetting met het coronavirus verkleind wordt, maar is deze al wel op orde in de schoolgebouwen? Stan Termeer van de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, denk van niet. “Het is niet dat er niets is gebeurd, maar het zo snel aanleggen van ventilatiesystemen in oude schoolgebouwen, dat is een moeizaam proces.”

(Ruim) 1 op  de 10 niet in orde
Een onderzoek in opdracht van de overheid dat vorig jaar gedaan werd, toonde aan dat de ventilatie voor zeker 1 op de 10 scholen nog niet in orde is. Dit getal kan hoger liggen, omdat in 51 procent van de schoolgebouwen de staat van de ventilatie niet kon worden beoordeeld. Deze scholen deden niet mee aan het onderzoek of waren nog bezig met de inventarisatie. 

Investeringen vanuit de overheid
Als reactie op het onderzoek maakte het ministerie 360 miljoen euro vrij voor de verbetering van het klimaat in schoolgebouwen. De aanvraagtermijn voor de eerste honderd miljoen loopt tot 31 juni. De overheid vergoed maximaal 30 procent van de kosten. De overige 70 procent is voor rekening van de school zelf, of de verantwoordelijke gemeente. De ingediende aanvragen zijn goed voor 110 miljoen euro, zo bleek in april via Nieuwsuur. Om hoeveel scholen dit gaat is onbekend. Ook weet men nog niet wanneer de resterende 260 miljoen euro beschikbaar komt.

Grote investering
Volgens Termeer is financiering is het grootste probleem. “De samenwerking tussen de school en gemeenten is niet altijd makkelijk. Soms komt men eruit, maar vaak ook nog niet. Het gaat om een grote investering, niet om even het ophangen van een ventilator.” 

Focus elders
Het tweede probleem geconstateerd door de VO-raad is tijd. Termeer ziet hoe scholen flexibel moeten omgaan met de rap wisselende beleidsplannen van het ministerie en daardoor de focus elders hebben liggen. “De aandacht van schoolbestuurders ligt bij het vullen van de roosters en het zoeken van vervanging bij ziekte. En in juli moet iedere school hebben bedacht hoe zij de 8,5 miljard euro van het Nationaal Programma Onderwijs gaat invoeren, ik geef het je te doen.” 

Probleem loopt langer
Dat het ventilatievraagstuk naar de achtergrond is verdwenen, wordt ook herkend door de Algemene Vereniging van Schoolleiders. “Ventilatie is een probleem dat ook voor corona al bestond. De luchtkwaliteit op veel scholen is niet goed. Dat los je niet zomaar even op”, aldus een woordvoerder van de AVS.

De AVS weet momenteel ook niet hoeveel scholen nog aan hun ventilatie moeten werken. Periodiek voert de vereniging peilingen uit onder schoolleiders, maar heeft recent geen vragen gesteld over ventilatie. De prioriteiten liggen eerder bij zelftests, en de vraag hoe die op een werkbare manier in te zetten. Uit de meest recente peiling blijkt dat 40 procent van de scholen daar nog geen antwoord op heeft. 

Voorlopige oplossingen
Het RIVM heeft afgelopen week op de website zijn inzicht over aerosolen gewijzigd. Aerosolen zijn kleine zwevende druppeltjes die ‘onder bepaalde omstandigheden’ voor besmettingen kunnen zorgen. Een vergrote kans op besmetting is te vinden in ‘in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen, vooral voor een langere tijd, bij elkaar zijn’, aldus het RIVM.

De voorlopige oplossingen zijn gevonden in het open zetten van ramen en deuren. Op de meeste scholen hangt inmiddels ook een CO2-meter die de luchtkwaliteit van de lokalen meet.