Seizoensopslag Groningen krijgt vier miljoen euro subsidie

30.06.2021 Simone Tresoor

Seizoensopslag Groningen krijgt vier miljoen euro subsidie

De provincie en gemeente Groningen geven ieder twee miljoen euro subsidie voor een project dat seizoensopslag van WarmteStad mogelijk maakt, schrijft Solarfields. De duurzaam opgewekte warmte uit zonne-energie of restwarmte zal ondergronds worden opgeslagen en met leidingen naar de nieuwe warmtecentrale Zernike worden getransporteerd. De leiding zal circa 1.500 woningen van duurzame warmte voorzien, de aanleg van de seizoensopslag en de warmteleiding start in 2022.

Om voorop te lopen in het gebruik van duurzame energie stimuleren de provincie en stad de ontwikkeling van innovatieve warmteprojecten. Verschillende duurzame bronnen worden hiervoor ingezet, waaronder restwarmte van nabijgelegen datacenters. Ook is er een plan ontwikkeld om warmte als duurzame warmtebron in te zetten op het voormalig slibdepot in Dorkwerd. Deze in de zomer gewonnen warmte wordt opgeslagen op een diepte van 175 meter.

Goed opslagrendement door dikke bodemlaag
De isolerende werking van de dikke bodemlaag zorgt voor een zeer goed opslagrendement. Deze techniek wordt elders in de stad met warmte-koudeopslag al toegepast. De seizoensopslag is ook geschikt voor andere warmtebronnen die WarmteStad in de toekomst mogelijk gaat inzetten voor het warmtenet, zoals aquathermie.

WarmteStad vervult een voortrekkersrol
Philip Broeksma, als wethouder van de gemeente Groningen verantwoordelijk voor de energietransitie: “Dit is een belangrijke impuls voor de gemeente om in 2035 CO2-neutraal te kunnen zijn. WarmteStad zet belangrijke stappen en vervult daarbij een voortrekkersrol. We stimuleren initiatieven die onze nieuwe duurzame systemen zo efficiënt en robuust mogelijk maken. Daar is dit project een goed voorbeeld van. De inzichten die we nu opdoen, kunnen we bovendien ook in de andere wijken en dorpen weer gebruiken.”

Meer dan 10.000 huishoudens, instellingen en bedrijven zullen in de toekomst verwarmd worden met het warmtenet. Het leidingnetwerk is inmiddels meer dan vier kilometer lang en wordt dit jaar verder uitgebreid.