SKID’S als oplossing voor technisch personeelstekort

24.02.2022 Nina Groot

SKID’S als oplossing voor technisch personeelstekort
©Rensa

Rensa Verwarming en Ventilatie werd ruim 65 jaar geleden opgericht en neemt als technische groothandel een vooraanstaande plaats in op de markt van verwarming en ventilatie. Maar welke diensten biedt Rensa de installateur aan, en met welke innovaties zijn ze op dit moment bezig? Matthias Stukker, manager van afdeling Techniek, brengt de lezers van Warmte365 graag op de hoogte.

Waar andere groothandels enkel producten verkopen, doet Rensa dit anders. De diensten die Rensa aanbiedt zijn namelijk tweeledig, zo adviseren zij enerzijds installateurs met het maken van tekeningen en berekeningen op maat. Waarna zij vervolgens de benodigde producten aan de klant aanbieden.

“Wij krijgen zeer uiteenlopende vragen van onze klanten. Zo wil de ene klant graag producten ontvangen voor het vervangen van kleine componenten, en wil de andere klant graag advies over het plaatsen van warmtepompen. Daarnaast voorzien wij de installateurs van alle berekeningen en tekeningen van werkbouwkundige installaties. Op deze manier kunnen wij onze klanten een compleet pakket aanbieden.”

SKID’s
Omdat de duurzame technologie zich harder dan ooit ontwikkelt, groeit de vraag naar deze producten even snel. Maar zoals bij velen bekend kampt de branche met een tekort aan technisch personeel. Rensa heeft een oplossing voor deze uitdaging in de vorm van zogenoemde ‘SKID’s’. “Een SKID is een samenstelling van producten die in een stalen frame geassembleerd zijn en als één geheel op de bouwlocatie afgeleverd wordt.”

Meer specifiek bestaat de SKID uit een warmtepomp waaraan de verschillende benodigde appendages worden gekoppeld voor de verwarming- en koelinstallatie, koud- en warmtapwater en de leidingen. De SKID hoeft vervolgens alleen nog aan de binnenhuisinstallatie gekoppeld te worden. “Hiermee spelen we in op het huidige personeelstekort, want met behulp van SKID’s kan er meer werk worden uitgevoerd in minder tijd. En naast tijdsbesparing, vermindert dit ook de kans op installatiefouten.”

Revit add-in
Een ander innovatief product dat Rensa gelanceerd heeft is de Revit add-in. Met de Revit add-in kan de installateur snel en eenvoudig een betrouwbare materiaallijst maken vanuit een (3D) Revit-ontwerptekening, die direct gebruikt kan worden voor een bestelling. “De software identificeert én koppelt de tekensoftware aan de artikelen in het Revit model en vertaalt dit vervolgens naar producten in het  assortiment van Rensa. Dat scheelt veel tijd, en dus geld.”

Daarnaast is het ook mogelijk om met dit systeem prefab sheets te genereren. “Wanneer een installateur bijvoorbeeld riolering moet aanleggen, kan (een deel van) de riolering geselecteerd worden en vervolgens kan er een prefab tekening worden aangemaakt.” 

Warmtepompconfigurator
Op dit moment merkt Rensa een run op de verkoop van warmtepompen, in het specifiek de lucht-water warmtepompen en de brine-water warmtepompen. “Dit is enerzijds het gevolg van de duurzame installaties in de nieuwbouw. Daarnaast is er ook vaak de wens voor een stukje koeling, dit leidt dan al snel naar een grondgebonden warmtepomp waar je ook passief mee kunt koelen.”

Voor de mensen die er nog niet uit zijn heeft Rensa op de website een warmtepompconfigurator gelanceerd. Met de warmtepompconfigurator bereken, selecteer en bestel je een compleet warmtepompsysteem. “Je start de configurator met een online warmteverliesberekening, welke samen met het benodigde warmwater laat zien welke warmtepompen geschikt zijn voor jouw project. Je maakt jouw keuze en de configurator genereert met één klik op de knop een complete materiaallijst die je op kunt slaan of direct kunt bestellen.”

In de toekomst zal Rensa zich met name bezig houden met automatisering, het door ontwikkelen van de innovaties en het verder uitbouwen van de huidige bouwplaatslogistiek.

“Dit betreft enerzijds het prefab aanleveren van installatiecomponenten. Dit is heel simpel gezegd het samenstellen van producten; zoals bijvoorbeeld het prefabben van WTW-leidingen. Op deze manier gaat alles kant en klaar naar de bouw toe, en hopen we met innovatieve oplossingen in te spelen op de bouwproblematiek.” En anderzijds door het ondersteunen van de klant op de bouw.

Nieuwsgierig geworden? Maak kennis met Rensa op Duurzaam Verwarmd 2022, waar ze te vinden zijn op stand G9. Tickets en meer informatie over de vakbeurs vind je op de website van Duurzaam Verwarmd.