Sociaal leerbedrijf aan de slag met tweedehands CV-ketel

12.07.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Sociaal leerbedrijf aan de slag met tweedehands CV-ketel

Het sociaal leer- en werkbedrijf 'Iederz' had een nieuwe CV-ketel nodig, maar had geen baat bij een gloednieuw exemplaar. In plaats van een nieuwe ketel aan te schaffen, kon er dankzij Strukton Worksphere gebruik worden gemaakt van een tweedehands ketel.

Strukton Worksphere is een internationaal bedrijf dat breed opereert op het gebied van technologie. Joachim Peters van het vastgoedbedrijf van de Gemeente Groningen vertelt dat er tijdens een project een ketel werd aangetroffen die wegens gebreken toe was aan vervanging. Tegenwoordig wordt een oude cv standaard vervangen door een hybride module, of in zijn geheel vervangen door een duurzame oplossing, als een warmtepomp.

Groeiende vraag tweedehands
Het betreffende gebouw had echter geen lange levensduur meer, waardoor het bedrijf besloot op zoek te gaan naar een andere, duurzame oplossing. Peters ging op zoek naar een CV-ketel die niet langer nodig was maar nog wel in goede staat verkeerde. Deze vond hij bij Strukton, waar toevallig net een batch tweedehands ketels beschikbaar was gekomen.

Er is een grote vraag naar tweedehands ketels, vertelt energieconsultant Emma Rijpstra-Pranger van Strukton Worksphere. “Het is niet heel simpel om zo’n tweedehands ketel een nieuwe plek te geven. Er zitten een aantal technische randvoorwaarden aan. Met Iederz konden we gelukkig wel de match maken.”

Circulair
Het is niet gebruikelijk om ketels te hergebruiken. Het werd dan ook een lastige opgave, aangezien de ketels eerst een tijd moesten worden opgeslagen, zolang er nog geen geschikte bestemming was. Dit gebeurde bij een van de medewerkers van Strukton in de paardenstal.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf klimaatsystemen weet her te gebruiken, vertelt Arie van Dorp, projectmanager. “We hebben dit ook al eens met luchtbehandelingskasten gedaan. Er is altijd een oplossing te vinden om iets circulair in te zetten.”

Door dit project ziet Van Dorp dat het bij collega’s ook gaat leven. “We hebben veel meer draagvlak gecreëerd. Het gaat nu echt rollen.”

struktonworpspheretweedehandscv-ketelcirculair

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu