Sociale huur in Amsterdam voorzien van blauwgroene daken

26.01.2021 Joyce Beuken

Sociale huur in Amsterdam voorzien van blauwgroene daken

In Amsterdam worden sociale huurwoningen in verschillende wijken voorzien van een blauwgroen dak. Dit houdt in dat de daken voorzien worden van planten met daaronder water, om de huizen te kunnen koelen tijdens warme zomerdagen.

De vaak oudere woningen warmen ’s zomers al snel op. Wethouder Laurens Ivens: "Je ziet dat in warme zomers mensen in een te hete woning komen te zitten. Ook zien we dat buien steeds heftiger worden, en je wilt niet dat straten blank komen te staan." Door gebouwen te koelen met behulp van het vastgehouden water hoeven de airco en ventilatie minder uren te draaien, wat dan weer gunstig is voor de energierekening.

Reageren op voorspelling

Het systeem kan met behulp van sensoren reageren op een weersvoorspelling. Hierdoor wordt duidelijk of de installatie water moet vasthouden of juist moet afvoeren. "In de zomer wil je zoveel mogelijk water vasthouden, dat is goed voor de beplanting en het koelen van het gebouw en de omgeving. Maar als er een hevige bui aankomt, zorgt een stuw ervoor dat het systeem bijtijds water loost, zodat er voldoende buffercapaciteit is om die volledige bui op te vangen. En daarmee voorkomen we wateroverlast op straatniveau" vertelt Joost Jacobi, die ook bij het project betrokken is.”

Meer koolmezen

In de Rivierenbuurt genieten Cor en Corinne Trim sinds kort van de innovatieve dakbedekking. Ze zijn zeer tevreden, hoewel ze wel vrezen dat de huur hierdoor omhoog zal gaan. Met name de koelende functie van het dak bevalt hen. “Het wordt hierbinnen ontzettend heet, het is niet om uit te houden in de zomer”, doet Corinne haar beklag. Cor vult aan: “We zien dat er nu meer koolmezen komen.”

Via de website van de gemeente kunnen bewoners van Amsterdam subsidie aanvragen om hun daken blauwgroen te laten maken.