SpeedComfort: De no-regret-maatregel om gas te besparen

18.02.2020

SpeedComfort: De no-regret-maatregel om gas te besparen


Het realiseren van CO2-reductie, dat is de drijfveer van Pieter van der Ploeg, directeur van SpeedComfort. Met hun gelijknamige product, een slimme radiatorventilator, is een ruimte in de helft van de tijd op temperatuur en wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Dit maakt dat de aanvoertemperatuur van de cv-installatie verlaagd kan worden, wat tot 30% op het gasverbruik kan besparen. Kortom: lagere energiekosten, meer comfort én minder CO2-uitstoot.

Bewezen en erkende duurzaamheid
Het idee is ontstaan in het vindingrijke brein van een installateur die een oplossing zocht voor de stijgende energiekosten. Dit resulteerde in het winnen van het Groenste Idee van Nederland en de Greenchoice Energieprijs 2019. “Voor alle onderdelen van de SpeedComfort hebben wij gekeken naar de duurzame mogelijkheden: zijn de ventilatoren energiezuinig, is de adapter verliesvrij en hoe lang gaan de onderdelen mee?”, vertelt Van der Ploeg.

Zo verbruikt de slimme radiatorventilator minder dan €0,16 aan elektriciteit per jaar en heeft het een levensduur van zo’n 60 jaar. “Dit moet nog bewezen worden,” lacht Van der Ploeg. Het bedrijf viert dit jaar namelijk haar vijfjarig bestaan. De prestaties van de SpeedComfort zijn echter in de praktijk uitgebreid getoetst. Het bedrijf heeft vorig jaar een validatietest laten uitvoeren, die de prestaties in een rapport wetenschappelijk onderbouwt.

No-regret voor de installateur en adviseur
Volgens Van der Ploeg is de SpeedComfort daarom een no-regret-maatregel voor alle bestaande woningen en bedrijven waar wordt verwarmd met radiatoren of convectoren. “Als men straks kiest voor stadsverwarming, een warmteterugwinunit, een grond- of luchtwarmtepomp, kan de SpeedComfort ook in de nieuwe situatie altijd een bijdrage leveren.”

Het bedrijf merkt dat de SpeedComfort via twee wegen wordt aanbevolen: “In de eerste situatie past een warmtepompinstallateur de SpeedComfort toe om de aanvoertemperatuur zo laag mogelijk in te stellen ten behoeve van de lagere afgiftetemperatuur van de warmtepomp. In een andere situatie is het vaak de adviseur die voorstelt om de SpeedComfort eerst een stookseizoen lang te gebruiken en te ervaren voordat de keuze voor een warmtepomp wordt gemaakt,” licht Van der Ploeg toe.

Pragmatisch en low-tech
De snelle adoptie van de SpeedComfort is te danken aan de pragmatische en simpele werking van het product. “Door middel van een thermosstaatschakelaar gaat de SpeedComfort automatisch werken bij een temperatuur van 33 graden en stopt bij een temperatuur van 25 graden, omdat onder de 25 graden toch een koude luchtstroom kan worden ervaren,” legt Van der Ploeg uit.

“Wij hebben bewust gekozen voor een low-tech product en merken dat dit wordt gewaardeerd. Het is simpel en iedereen snapt het.” Dit neemt niet weg dat het bedrijf zich niet bezighoudt met innovatie. Zo is het developersteam op dit moment aan het onderzoeken hoe het product kan worden geïntegreerd met smart home solutions. Van der Ploeg ziet bijvoorbeeld mogelijkheden om sensoren in de SpeedComfort te plaatsen die de luchtkwaliteit kunnen meten.

Toekomstplannen en Duurzaam Verwarmd
Dit zijn niet de enige toekomstplannen van het bedrijf. “In 2020 zullen wij ook vooral bezig zijn met een bijdrage leveren aan de energiearmoede. Wij zien namelijk een tweedeling ontstaan tussen huishoudens die energiebesparende maatregelen wel of niet kunnen financieren.”

Daarom behoren gemeenten en woningcorporaties, naast installateurs en adviseurs, ook tot de doelgroep van het bedrijf op Duurzaam Verwarmd. “De vakbeurs sluit haarzuiver aan op onze bedoelingen met SpeedComfort. Hier staan wij in een ecosysteem waar wij thuishoren,” aldus Van der Ploeg.

Op de stand van SpeedComfort is de Basic, Narrow, Single Plate en Convector-versie van het product te vinden tegen een goede beursaanbieding. Op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 maart is SpeedComfort tijdens Duurzaam Verwarmd te vinden in stand N3. Geïnteresseerd in het validatierapport? Deze is gratis te downloaden op de website.