Startup Voltgoed wint met slimme aansturing warmtepomp

28.06.2021 Joyce Beuken

Startup Voltgoed wint met slimme aansturing warmtepomp

De Eindhovense startup Voltgoed heeft de hoofdprijs van de Enpuls Challenge in de wacht gesleept. Het bedrijf ontvangt budget en begeleiding voor het ontwikkelen van hun product.

Voltgoed wil huishoudens de dragende kracht van de energietransitie maken. Het bedrijf richt zich op slimme aansturing van warmtepompen om zo het energieverbruik flexibeler te kunnen maken.

Begeleding  tot netwerk
De startup wordt negen maanden begeleid door experts. Ze krijgen hulp bij de ontwikkeling van hun concept, kunnen op hulp rekenen van een breed netwerk en data en krijgen toegang tot proeftuinen. Daarnaast kan een budget van maximaal 50.000 euro besteed worden in overleg met Enpuls.

De warmtepomp wordt in het concept van Voltgoed ingezet als een warmtebuffer. “Veel mensen weten niet dat hun warmtepomp in staat is tot veel meer dan enkel warmte leveren. Samen met Enpuls gaan we een service ontwikkelen zodat huishoudens eenvoudig kunnen bijdragen aan de energietransitie”, vertelt Horst Fietje namens winnaar Voltgoed.

Vermogensflexibiliteit
Via het duurzame energieplatform van Voltgoed kunnen huishoudens hun flexvermogen (bijvoorbeeld warmtepompen) aansluiten. Hierdoor kan de stroomflexibiliteit ontsluiten, wat ervoor zorgt dat huishoudens kunnen genieten van een eerlijke en transparante elektriciteitsprijs, aldus Voltgoed.

“We optimaliseren het energieverbruik om de elektriciteitskosten te verlagen en hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Door deze vermogensflexibiliteit te bundelen, bieden we vraagresponsdiensten aan netbeheerders.” Voltgoed geeft huishoudens daarnaast ook inzicht in hun elektriciteitsproductie en CO2-uitstoot.