Steunpakket voor mkb in de maak

17.10.2022 Simone Tresoor

Steunpakket voor mkb in de maak

Eindelijk is er meer duidelijkheid voor mkb’ers met een torenhoge energierekening. De Telegraaf meldt dat het kabinet de laatste hand legt aan een steunpakket dat kan oplopen tot 3,1 miljard euro.

Het kabinet zou bereid zijn de helft van de stijging van energiekosten te compenseren. Daar zit wel een plafond aan. Het kabinet zou koersen op een bedrag van maximaal 160.000 euro per bedrijf.

Welke bedrijven vallen onder de steun
Ook zijn er voorwaarden welke bedrijven er als energie-intensief mkb worden aangemerkt. De lat voor energie-intensief komt waarschijnlijk te liggen bij bedrijven met maximaal 250 medewerkers waarvan de energiekosten 12,5 procent van de omzet van het bedrijf bedragen.

Andere voorwaarden zijn dat de onderneming op jaarbasis ten minste 5.000 kubieke meter gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit gebruikt en een jaarlijkse omzet heeft van minder dan 50 miljoen euro.

De steun gaat naar verwachting pas per april volgend jaar in omdat de Europese Commissie nog moet beoordelen of het hier gaat om (ongeoorloofde) staatssteun. Om de tussenliggende tijd te overbruggen, werkt het kabinet nog aan aanvullende steun voor de korte termijn. Waarschijnlijk gaat dat om fiscale maatregelen.