Stiesdal maakt waterstof goedkoop

26.10.2021 Nicolien van Loon

Stiesdal maakt waterstof goedkoop

Mukesh Ambani, een van 's werelds rijkste mannen, zet snel stappen om de nieuwe goedkope waterstofelektrolyser van Stiesdal in massa te produceren en de nieuwste doorbraak op het gebied van groene technologie te veroveren, volgens Recharge.

In de zomer van 2020 experimenteerde windturbinepionier Henrik Stiesdal in zijn kelder om te zien of hij een goedkope waterstofelektrolyser kon maken. Deze week tekende hij een deal met het Indiase conglomeraat Reliance Industries om de zeer goedkope elektrolyser van Stiesdal in massa te produceren in een nieuwe gigafabriek in de staat Gujarat.

Groene impact
"Ons bedrijf Stiesdal A/S wil impact maken in de strijd tegen klimaatverandering", zegt Stiesdal, wiens windturbineontwerpen eind jaren zeventig de moderne windindustrie een kickstart gaven.

“En wat kun je je nog meer wensen om impact te maken dan de mogelijkheid te werken met het grootste industriële bedrijf in de grootste democratie ter wereld. Dat is een droom die uitkomt. We hopen dat we onze partner Reliance, en India in het algemeen, kunnen ondersteunen bij een snellere groene transitie dan anders het geval zou zijn geweest."

In een verklaring die werd uitgegeven na de ondertekening van de technologielicentieovereenkomst, meldde Reliance-directeur Mukesh Ambani – die naar verluidt de rijkste man van Azië met een nettowaarde van 100 miljard dollar is- "In samenwerking met Stiesdal zullen we ernaar streven ons voorgenomen doel te bereiken om waterstofenergie binnen een decennium onder de dollar per kilo aan te bieden." 

Prototypes
Reliance kondigde in juni aan dat het tien miljard dollar zou investeren in nieuwe energie. Het beschouwt hernieuwbare waterstof als 'een unieke energievector die een verregaande decarbonisatie van veel sectoren, zoals transport, industrie en energie, mogelijk maakt'. De overeenkomst met Reliance komt slechts twee maanden nadat de Indiase minister-president Narendra Modi een nieuwe nationale waterstofmissie aankondigde, met de belofte van India een wereldwijde hub te maken voor de productie en export van groene waterstof.

Het komt slechts een jaar nadat Stiesdal-dochteronderneming Stiesdal PtX Technologies haar eerste prototype van de 8 kilowatt alkaline elektrolyser voltooide. Het tweede prototype is nog maar net in gebruik genomen. Dit is een 150 kilowatt-machine met een 3 megawatt-model – de HydroGen Electrolyser – die nu in ontwikkeling is met het oog op serieproductie in 2023.

Waarom heeft een van 's werelds rijkste mannen zich gehaast om een ​​product in licentie te geven en in massa te produceren dat de ontwerpfase nog maar net voorbij is? En wat is er zo bijzonder aan de nieuwe machine? "We doen echt iets dat gebaseerd is op relatief conventionele technologieën", vertelt Stiesdal aan Recharge. "En op de hardcore elektrode-oppervlaktechnologie doen we het hoogstwaarschijnlijk niet beter dan alle anderen."

De alkalische elektrolyser van Stiesdal kost echter een fractie van de huidige prijs van andere elektrolysers op de markt – ongeveer 200 euro (231 dollar) per kilowatt, zegt hij. In een markt met gemiddelde kosten van 500 tot 1.000 euro per kilowatt.