Techniek Nederland waarschuwt: ‘Installateur, let op je rendement’

02.06.2021 Simone Tresoor

Techniek Nederland waarschuwt: ‘Installateur, let op je rendement’

Een onderzoek van Techniek Nederland laat een verontrustend beeld zien. Bijna alle installateurs hebben te maken met prijsstijgingen en langere levertijden. Bovendien verwachten de meeste ondernemers dat het eind van die ontwikkeling nog niet in zicht is. Wat kun je doen om de negatieve effecten op je rendement te beperken?

Een tekort aan grondstoffen kan leiden tot leveringsproblemen. Kan de opdrachtgever je aansprakelijk stellen voor vertragingsschade? Belangrijk is de opdrachtgever schriftelijk op de hoogte te stellen wanneer zich leveringsproblemen voordoen en de afgesproken opleverdata door overmacht mogelijk niet haalbaar zijn. Soms gaat het om specifieke merken die niet beschikbaar zijn. In dat geval kun je alternatieve merken aanbieden die wél beschikbaar zijn.

Bepaling opnemen in offerte
Wanneer je een nieuwe offerte maakt met grondstoffen en/of producten waarbij leveringsproblemen mogelijk zijn kun je het beste de volgende bepaling opnemen:
Door overmacht kan het nodig zijn om deze aanbieding en de daarin afgesproken termijnen aan te passen. [naam bedrijf] is niet aansprakelijk voor het daardoor overschrijden van overeengekomen termijnen en opleverdata. Als overmacht wordt in ieder geval gezien het niet tijdig beschikbaar zijn van de benodigde grondstoffen. Opdrachtnemer zal u daar steeds zo tijdig mogelijk schriftelijk over informeren.

Informeer de opdrachtgever snel en schriftelijk
Mocht je bij inkoop worden geconfronteerd met prijsstijgingen, informeer de opdrachtgever zo snel mogelijk schriftelijk over de prijsverhogingen en over de consequenties daarvan voor het project. Heeft de opdrachtgever de opdracht al verleend? Dan hangt doorberekenen van prijsstijgingen af van wat daarover is afgesproken in de overeenkomst. Is er geen specifieke bepaling over het doorberekenen van prijsstijgingen opgenomen in de overeenkomst? Dan kun je een prijsstijging alleen doorberekenen als je duidelijk kunt maken dat die bij het opmaken van de offerte niet waren te voorzien. Is de prijsstijging van materialen klein in verhouding tot de totale opdrachtsom? Dan kun je prijsstijgingen in de meeste gevallen niet doorberekenen.

Moet je de aanbieding nog doen? Neem dan een bepaling op waarin staat dat de offerte is gebaseerd op een bepaalde inkoopprijs voor een specifiek materiaal. Vermeld dan ook dat eventuele prijsstijgingen zullen worden doorberekend.