Teleurstelling in Muiderberg: geen PAW-subsidie voor warmtenet

06.04.2022 Simone Tresoor

Teleurstelling in Muiderberg: geen PAW-subsidie voor warmtenet

Begin maart maakte Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, bekend welke veertien nieuwe wijken subsidie zullen krijgen in het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Het PAW steunt proeftuinen om woningen los te koppelen van het aardgas.  

De teleurstelling was groot bij de gemeente Gooise Meren, schrijft Klimaatweb, toen ze te horen kregen dat het coöperatief warmtenet Muiderberg niet in aanmerking komt.

1.000 tot 1.200 huizen
Op initiatief van energiecoöperatie Wattnu werd samen met de gemeente de subsidie voor het warmtenet op basis van aquathermie aangevraagd. Het riool in Muiderberg was aan vervanging toe en het werd als uitgelezen kans gezien dit samen met het warmtenet aan te pakken, dat scheelt geld en overlast. De gemeente is begin 2021 gestart met de aanleg van warmtebuizen.

De aanvraag voor 6,7 miljoen euro subsidie was nodig om de onrendabele top weg te nemen die warmtenetten momenteel nog hebben om te concurreren met aardgas. De subsidie was nodig om 1.000 tot 1.200 huizen op het warmtenet aan te sluiten.

Diversiteit in technologie
De reden van de weigering is dat het PAW bedoeld is om door middel van proeftuinen leerervaring op te doen. De aangemelde projecten worden dus ook beoordeeld op het toevoegen van kennis en daar is het project in Muiderberg gestruikeld. Ze scoorden goed tot zeer goed op veel punten. Er stond een groen vinkje voor veertien van de vijftien criteria.

Maar de Rijksoverheid zegt dat de tijd van plannen maken voorbij is en dat er praktijk moet worden gemaakt. Diversiteit in technologie wordt nu zwaarder gewogen, maar ook spreiding over het land. Muiderberg voldeed daar helaas niet aan.

De subsidiepot loopt achter de feiten aan
Barbara Boudewijnse, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Gooise Meren, geeft aan dat deze projecten subsidie nodig hebben waardoor ze levensvatbaar worden. ''Dat een deel van deze projecten nu geen subsidie ontvangt, is de doodsteek of in elk geval een enorme rem. Eigenlijk loopt de subsidiepot achter de feiten aan. Het is berekend op een paar projecten maar het zijn er inmiddels veel meer. Voor de positief beoordeelde projecten die niet gehonoreerd zijn in de PAW-aanvraag of niet helemaal in de criteria voor een PAW-proeftuin passen, vragen wij de overheid om iets te verzinnen. Er liggen initiatieven op de plank die klaar zijn voor uitvoering maar hulp nodig hebben met de opstart.''