TNO en TU Eindhoven krijgen extra miljoenen van EU voor warmtebatterij

21.12.2021 Nina Groot

TNO en TU Eindhoven krijgen extra miljoenen van EU voor warmtebatterij

TNO en TU Eindhoven werken al een tijdje aan de ontwikkeling en het vermarkten van een warmtebatterij voor thuisopslag. Dat harde werk is niet onopgemerkt gebleven en er lijkt nu schot in de zaak meldt DeepResource.

Na verschillende positieve resultaten heeft de Europese Unie besloten om 7 miljoen euro extra uit te trekken om het project te financieren.

Meer specifiek betreft het project een huishoudelijk thermisch opslagsysteem, gebaseerd op faseverandering van het zouthydraat, in een container met de grootte van een koelkast. Het apparaat is bijzonder compact, 100 procent efficiënt, stabiel, heeft een levensduur van meer dan twintig jaar, en is daarbij ook betaalbaar.

De energie-inhoud is ongeveer een dag van ruimteverwarming voor een gemiddeld appartement in Nederland tijdens een koude dag. In combinatie met een warmtepomp, wordt dit zelfs verlengt tot drie à vier dagen.

De eerste proefprojecten zijn al gelanceerd op drie verschillende locaties in Europa, waarbij de warmtebatterijtechnologie in de woonomgeving wordt getest. De eerste industriële toepassing is, naar verwachting, tegen het einde van 2022 klaar.