Tropenmuseum gaat van het gas af

04.11.2021 Joyce Beuken

Tropenmuseum gaat van het gas af

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) wordt vanaf 2023 verwarmd middels een ondergrondse warmte-koudeopslag, schrijft Het Parool. Het rijksmonument uit 1926 is het grootste Amsterdamse rijksmonument dat tot nu toe deze stap durft te zetten.

De renovatie van het Tropen Hotel, gelegen op hetzelfde terrein, bleek de uitstekende gelegenheid om een verduurzamingsslag te maken binnen het gehele gebied. De verwarmingsinstallatie, die zowel het hotel als het hoofdgebouw voorziet van warmte, bleek toe aan vervanging.

Hotspot voor verduurzaming
De keuze voor een WKO is in lijn met de missie van het instituut om van het rijksmonument een hotspot op het gebied van duurzaamheid te maken in Amsterdam. Het gebouw heeft een oppervlakte van 33.000 vierkante meter. De organisatie staat dan ook voor een uitdaging. Vooral omdat het voor de waardevolle en kwetsbare kunstobjecten in het museum van belang is dat ruimtes op een constante temperatuur blijven.

Terugverdientijd
“Als het ons lukt, dan kan het in principe overal,” zegt Louis van den Berghe, CFO van het KIT. Er wordt 3,3 miljoen euro geïnvesteerd in de vervanging van gasketels voor een WKO-systeem. Naar verwachting zal dit bedrag binnen een termijn van tien jaar terug kunnen worden verdiend. Tijdens de heropening van het Tropen Hotel, dat voor juni 2023 op de planning staat, moet het gehele complex van het gas af zijn.