Uithoorn test verwarmen met waterstof

29.06.2020

Uithoorn test verwarmen met waterstof


In  Uithoorn wordt een woonblok van veertuin woningen dit najaar verwarmd met waterstof. De test moet duidelijk maken over het verwarmen op waterstof veilig kan gebeuren.

De test is een project van Stedin in samenwerking met energieadviesbureau DNV-GL, woningcorporatie Eigen Haard en gemeente Uithoorn. Doel is om ervaring op te doen met de ombouw van aardgas naar waterstof voor het verwarmen van woningen. Volgens Stedin is het project uniek in Nederland, maar is het ook internationaal de eerste keer dat dit in de praktijk gebeurt. De panden worden verwarmd met waterstof, wanneer de huizen niet meer bewoond zijn.

Onderzoek nodig

Stedin doet al jaren samen met DNV GL praktijkonderzoek naar de mogelijkheden om het gasnet geschikt te maken voor gebruik van waterstof. Bij de overgang van aardgas naar waterstof komt een hoop kijken: de verbindingen van de leidingen, de invoer van het gas en het omzetten van waterstof in warmte door cv-ketels. “Zo’n ombouw is nu nog nieuw en onbekend en zeker geen druk op de knop”, zegt Marc van der Linden, CEO van Stedin. “Het is van essentieel belang dat we dit onderzoek uitvoeren in een zo realistisch mogelijke omgeving van bestaande woningbouw.”

Testen op lekkages

Johan Knijp, country manager Nederland van DNV GL: “We gaan in Uithoorn eerst het bestaande gasnetwerk uitvoerig testen op mogelijke lekkages. Zodra de gasleidingen helemaal veilig zijn, plaatst een erkend installateur een waterstof cv-ketel in de woning. Dan gaan we één a twee weken de panden verwarmen met 100% waterstof in plaats van aardgas.”

Bijdrage aan klimaatdoelen

“Wij geloven in een duurzame toekomst en willen onze woningen CO2 neutraal maken. Daarom doen we mee aan dit innovatieve onderzoek,” zegt Bert Halm, bestuursvoorzitter Eigen Haard. Wethouder Hans Bouma is trots dat dit project plaatsvindt in zijn gemeente: “Uithoorn wil als gemeente haar bijdrage leveren aan de klimaatdoelen. Dit past bij onze duurzaamheidsagenda en daarom past dit project goed binnen onze gemeente.”

Strenge veiligheidseisen

Het project wordt uitgevoerd onder strenge veiligheidseisen, in afstemming met de lokale brandweer en onder toezicht van het bevoegd gezag waaronder de Veiligheidsregio. De werkzaamheden worden pas opgestart wanneer alle woningen leeg staan. Andere betrokken partijen zijn installatiebedrijf Feenstra, dat werkzaamheden uitvoert aan de binnenhuisinstallatie, en waterstof-cv-leveranciers Nefit Bosch en Remeha, die beide een waterstof cv-ketel leveren.

Bron: Stedin