Utrechters pleiten voor wering houtkachels

15.01.2021 Joyce Beuken

Utrechters pleiten voor wering houtkachels

Al 40 jaar wonen Maarten en Tiny van Schaik in het Utrechtse plaatsje Woerden. Hoewel het woonplezier hen niet op kan, onder meer door het prachtige uitzicht, zit er een keerzijde aan het geluk. Het stel heeft last van de fijnstof die houtkachels in de omgeving veroorzaken en wil dat de gemeente ingrijpt.

Dat houtkachels slecht zijn voor de gezondheid is geen onbekend gegeven meer. Toch lijken de gezelligheid en knusheid op te wegen tegen de nadelen van de houtkachel, geziene het grote aantal kachels en korven. Veel eigenaren lijken niet bewust te zijn van de nadelen die niet alleen hun eigen omgeving, maar ook de buren kunnen raken. Ook de familie van Schaik is de dupe van de houtrook van de buren.

Verwarming door stoken

In de nabijgelegen woonwijken schaffen steeds meer bewoners een houtkachel aan. Volgens Maarten van Schaik vreest dat de kachel voor veel bewoners de voornaamste bron van verwarming is geworden. “Ze branden vrijwel elke dag en elke dag ook steeds langer, al vanaf het begin van de middag.”

Het gevolg? Een rooklucht die het stel doet denken aan een hevige jaarwisselingsnacht. De was buiten drogen zit er dan ook niet in. Maar er zijn ook gevolgen die serieuzer moeten worden genomen. Maarten van Schaik geeft aan vaker verkouden te zijn, een branderig gevoel te hebben in zijn keel en last te hebben van prikkende ogen.

Niet ventileren ondanks corona

Eén van de maatregelen in de bestrijding van het coronavirus is het ventileren van je woning. Maar voor de familie Van Schaik is dit niet mogelijk door de vervuilde lucht. Desondanks pleit het stel niet voor een algeheel verbod.

Geen verbod, wel actie

De familie vindt dat de gemeente de kachels niet moet verbieden, maar wel moet ingrijpen: “Niet overdag stoken, maar pas vanaf bijvoorbeeld 18.30 uur, zodat wij kunnen ventileren”, stellen de Van Schaiks voor. “Doen we ‘s avonds de ramen wel dicht voor een paar uur. Dan overleven we het wel. Het is een matig compromis, maar het is iets. En niet stoken bij windstil weer.”

Stookalert

Al jaren geldt er een stookalert in Nederland. Bij mist of windstil mogen er geen houtkachels worden gebruikt omdat de rook dan langer in de lucht blijft hangen. Slechts een week geleden werd er in de gemeente Zuid-Holland nog een stookalert afgegeven vanwege windstil weer.