Van ePC naar BENG; maar hoe zit het met een gezond binnenklimaat?

19.01.2021 Rob Verbrugge

Van ePC naar BENG; maar hoe zit het met een gezond binnenklimaat?

Een nieuw jaar, een nieuw platform en een andere wereld. Onze vurige wens voor 2021: snel door zonder de ellende en belemmeringen van Covid 19. Laten we ons hier maar richten op de nieuwe wereld van de normering en ons daar in 2021 groen en geel aan gaan ergeren.

Ja ja BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) gaat alles beter maken met betrekking tot bouw en installatie. Geen ePC (Energie Prestatie Coëfficiënt) getal meer maar echte Kw/m2. Alles voor het klimaat, betere gebouwen en natuurlijk ook voor het comfort van ons allen: de bewoners. Comfort, ik begin zo langzamerhand een hekel te krijgen aan dat woord. Alles met betrekking tot installatie zou ten goede komen aan mijn comfort. Maar wie weet er eigenlijk wat ik comfortabel vind?

BENG gaat óók niet over een gezond binnenklimaat

In BENG is er stevig gesleuteld aan de positie en waarde van ventilatiesystemen. De heftig uiteenlopende meningen leken soms verdomd veel op de huidige Amerikaanse politiek. Balans - en natuurlijke ventilatie vertoonden ernstige vormen van polarisatie. En als het nu ten goede zou komen aan een gezond binnenklimaat dan zou het nog ergens toe gediend hebben, maar het ging vooral over energieverbruik en …..comfort. In het gehele ePC-tijdperk was dat niet anders.

Zuinige gebouwen maar vol slechte lucht

Hoe staat het er eigenlijk voor met ons binnenklimaat? We weten dat onze lucht buiten tot de slechtste van Europa behoort en dat mede daardoor 1,2 miljoen Nederlanders een luchtaandoening heeft. Dus zou je denken dat we er alles aan doen om de lucht binnen optimaal gezond te krijgen en houden. Maar helaas, lucht in gebouwen en woningen is gemiddeld vijf keer slechter dan buiten. We hebben doodeenvoudig veel te weinig  gedaan aan het realiseren van goede installaties. We kunnen straks zeggen dat de systemen zorgen voor de zuinigste gebouwen en ondertussen stikken we de dievenmoord.

Bouwers, installateurs en fabrikanten: aan de bak

Ventilatie moet zich richten op het creëren van echt gezonde gebouwen. Allereerst zullen bouwers, installateurs en fabrikanten moeten gaan zorgen voor aanmerkelijk ruimer gedimensioneerde installaties. Deze zijn willens en wetens decennia lang te krap uitgevoerd. Dat zorgde vervolgens voor veel weerstand en voor lawaai. Hierdoor gebruiken vele bewoners hun ventilatie onvoldoende of  uitsluitend in de laagste stand. Daarnaast zien we dat de superdichte woningen van tegenwoordig  last hebben van te droge lucht. Wellicht zal de naar binnen gezogen buitenlucht in de toekomst niet alleen bevochtigd maar ook geconditioneerd moeten worden. Dan worden we pas echt voorzien van gezonde binnenlucht. Ik wens u een gezond huis en 2021 toe.