Van deur tot deur om warmtenet van de grond te krijgen

01.02.2022 Simone Tresoor

Van deur tot deur om warmtenet van de grond te krijgen

Communicatie bij het aansluiten van een wijk op een warmtenet blijkt zeer belangrijk. Er zijn veel broodjes aap die in de rondte gaan bij de inwoners. In Sliedrecht-Oost gaat projectleider voor de gemeente Lucien van der Plaats bij de bewoners langs om het miljoenenproject van de grond te krijgen, schrijft Rijnmond Nieuws.

Hij hoort de vragen aan en kan veel zaken ontkrachten: "Ik doe het zeker niet, want je krijgt je huis niet warm genoeg gestookt" of "als het maandelijks bedrag niet tegenvalt, gaan we het zeker doen" en "ik weet het niet. Met koken zonder gas kun je niet langzaam sudderen".

Berekeningen tonen financiële voordelen aan
In Sliedrecht wordt met een miljoenensubsidie van het rijk gebouwd aan een omvangrijk warmtenet. Begin maart stemmen de inwoners van de Sperwerflat over aansluiting op het warmtenet. Dat is spannend want een 'nee' zal een gevoelige tik zijn voor het imago van het net. Als vervolgens de inwoners van de Vogelenzang ook negatief reageren kun je het beslist een valse start van het project noemen.

Dat terwijl berekeningen aantonen dat het warmtenet behoorlijke financiële voordelen biedt in de toekomst. Er hoeft bijvoorbeeld geen dure cv-ketel meer gekocht te worden en onderhouden.

Nuance overbrengen tijdens een persoonlijk gesprek
Lucien van der Plaats: “Het project is leerzaam op het gebied van communicatie met de mogelijke gebruikers. Onze belangrijkste les van de afgelopen maanden is dat we iedere potentiële gebruiker echt persoonlijk willen spreken. Pas dan kunnen we alle nuances overbrengen en vooroordelen of zorgen wegnemen."

Het blijkt belangrijk dat de bewoners weten hoe hun gasleidingen en cv-ketel worden verwijderd, of de radiatoren zo nodig vervangen moeten worden door grotere exemplaren, waar de warmte-unit in huis komt en hoe de boel weer netjes wordt achtergelaten.

Hetzelfde comfort en stabiele tarieven
Als bewoners al elektrisch koken is de eigen bijdrage 500 euro. Is dat niet het geval, dan is dat bedrag 2.000 euro. Voor dat bedrag ontvangt de bewoner een inductiekookplaat en een pannenset. Van der Plaats vertelt dat door de keukentafelgesprekken een groter aantal bewoners lijkt open te staan voor aansluiting op het nieuwe net.

Belangrijk is dat men weet dat ze de garantie krijgen tot minstens hetzelfde comfort als nu en dat de tarieven stabiel zijn en in de toekomst lager dan verwarmen op aardgas als de koppeling met de huidige gasprijs verdwijnt.