Vattenfall gaat definitief ‘supersized waterkoker’ bouwen voor stadswarmte in Diemen

16.11.2022 Jan de Wit

Vattenfall gaat definitief ‘supersized waterkoker’ bouwen voor stadswarmte in Diemen
©Vattenfall

Vattenfall’s ‘supersized waterkoker’ van 150 megawatt kan elektriciteit omzetten in warmte in het stadswarmtenet in te voeden. Als de opwek van hernieuwbare elektriciteit groter is dan het aanbod kan de elektrische boiler ook worden ingezet als warmteopslag met de al aanwezige warmtebuffer in Diemen. Vattenfall verwacht met de E-boiler genoeg warmte voor zo’n 20.000 woningen te kunnen produceren.

Vorig jaar werd al bekend dat de vergunningen en subsidie binnen waren, nu is door Vattenfall ook de bouwopdracht verstrekt. De bouw op het terrein van Vattenfall in Diemen start in januari 2023 en zal begin 2025 worden afgerond. Dan gaat de elektrische boiler samenwerken met het stadswarmtenet van Amsterdam-Zuid en -Oost, Almere en Diemen.

Lees ook: Vattenfall wil eerste Nederlandse E-boiler in Diemen bouwen

Een gascentrale die alleen elektriciteit produceert, gebruikt ongeveer 60 procent van de energie. Vattenfall beweert dat de elektrische boiler straks 99,9 procent van de stroom om zal gaan zetten in warmte. Dat gebeurt via elektroden die ondergedompeld zijn in zout water. De weerstand van het zoute water, waar de stroom doorheen gaat, genereert warmte.