Ventilatiesysteem na 20 jaar aan vervanging toe

11.03.2021 Simone Tresoor

Ventilatiesysteem na 20 jaar aan vervanging toe

Woningcorporaties vervangen oudere ventilatiesystemen na een jaar of 20 meestal voor nieuwe zuinige en stille systemen, maar particuliere eigenaren doen dit bijna nooit. Ze lijken niet op de hoogte van de problemen die slechte ventilatie kunnen veroorzaken, schrijft gawalo.nl.

De Energiewacht, die veel ventilatiesystemen vervangt en onderhoudt, ziet regelmatig systemen voorbij komen die al 40 jaar in dienst zijn en nog een energieverslindende wisselstroommotor hebben. Dit is vooral bij particuliere eigenaren die het systeem soms uit kostenaspect, maar veelal uit onwetendheid niet laten vervangen. Regelmatig is de stekker uit het systeem getrokken en wordt de woning helemaal niet meer geventileerd.

Ventilatie van moderne huizen is echt noodzaak

Marco Sturrus, algemeen manager van Eltag Ventilatietechniek raad aan oude systemen te vervangen omdat de nieuwe veel geluidsarmer en zuiniger zijn. Tevens zijn ze vraaggestuurd, wat betekent dat ze kunnen worden geregeld op basis van CO2 of vocht. Gelukkig zien vooral corporaties het belang. Zij hebben de ventilatiesystemen in hun meerjarenbegroting staan.

"Alle ventilatiesystemen zijn tegenwoordig stil en zuinig, maar ze moeten wel goed worden ingeregeld zodat met een laag verbruik zoveel mogelijk lucht wordt verplaatst", zegt Sturrus. "Vroeger was de noodzaak minder hoog de systemen na 20 jaar te vervangen, maar toen waren de huizen  ook nog niet zo goed geisoleerd als nu. Goed ventileren is in onze moderne huizen echt noodzaak."

Het hele systeem moet worden aangepakt

Sturrus komt veel oudere balans-wtw-systemen tegen die eigenlijk aan vervanging toe zijn. “Dit zijn dure apparaten dus men probeert de vervanging uit te stellen. Sommige van deze systemen hangen er toch al bijna dertig jaar maar ze zijn vijf keer zo duur als een MV-box, dus op zich wel logisch dat ze niet snel worden vervangen. Een balans-wtw kost al snel 2.000 euro, maar draagt ook bij aan de gezondheid van de bewoners. Het vervangen van een ventilatiebox is een relatief eenvoudige handeling, maar dat is niet het enige wat er moet gebeuren. Ook de ventielen moeten worden vervangen en de kanalen en de raamroosters moeten worden schoonmaken. Het hele systeem moet worden aangepakt."