Versnellen

21.12.2021 Ernst Japikse

Versnellen

Wat vliegt die tijd. Ik ben alweer bijna een jaar ‘onderweg’ als voorzitter van Stichting Warmtenetwerk. Een organisatie die volop in ontwikkeling is, waarin we met onze leden op verschillende manieren samenwerken aan duurzame, collectieve warmte. Onze stip aan de horizon is een wereld, waarin we er met z’n allen in zijn geslaagd de energietransitie vlot te trekken en de klimaatcrisis een halt toe te roepen.

Collectieve warmtesystemen spelen daarbij een steeds belangrijkere rol. Bij een collectief systeem worden een of meer warmtebronnen door middel van een warmtenet ontsloten voor de levering van warmte aan meerdere gebouwen tegelijk, zoals bij een woonwijk.

Toekomstbestendig
Bovendien kunnen er verschillende typen duurzame bronnen gebruikt worden, zoals bodemenergie, zonthermie, geothermie, aquathermie of restwarmte. Én worden warmtenetten steeds vaker modulair opgebouwd, zodat er later altijd nog nieuwe duurzame bronnen of naastgelegen warmtenetten op kunnen worden aangesloten. Een toekomstbestendige oplossing dus.

Overzicht en expertise belangrijk
Technisch gezien is er heel veel mogelijk en er zijn al rond de vierhonderd warmtenetten gerealiseerd. Tegelijkertijd moet er voor het behalen van de klimaatdoelstellingen nog heel veel gebeuren. Het is van belang dat we de eindgebruiker, gemeenten en woningcorporaties echt meenemen in de energietransitie. Veel mensen hebben nog geen overzicht of onvoldoende kennis van de mogelijkheden die er zijn, hebben geen tijd om het uit te zoeken en vrezen voor hoge kosten.

Hier komt Stichting Warmtenetwerk in beeld. Door de intensieve samenwerking met onze leden hebben wij een enorm collectief aan expertise. Deze expertise zetten wij proactief in voor de warmtebranche, gemeenten en woningcorporaties, via ons platform. Hiermee willen we kennis over collectieve warmte vergroten, borgen en verder ontwikkelen.

Warmteprojectentool: alle informatie in één tool
Onlangs hebben we de Warmteprojectentool aan ons platform toegevoegd. In deze tool is op één centrale plek informatie en data van alle warmteprojecten in Nederland gebundeld. Nieuwkomers  kunnen zich met de tool oriënteren op vergelijkbare projecten, en bijvoorbeeld met de betrokkenen van dat project ruggespraak houden over de mogelijkheden voor hen.

Zo kunnen initiatiefnemers van elkaar leren en ze kunnen ervaringen die zijn opgedaan in eerdere projecten delen, waardoor nieuwe warmtenetprojecten sneller en relatief makkelijker gerealiseerd kunnen worden.

Wij hopen nieuwe initiatieven hiermee een hoop tijd te besparen en de energietransitie daarmee te versnellen. Want de tijd vliegt.