Versnellen via de startmotoraanpak

09.02.2021 | Column Gijs de Man

Versnellen via de startmotoraanpak

De opgave uit het Klimaatakkoord is absoluut uitdagend te noemen. We zitten nog volop in de implementatie van de bijna 100 maatregelen uit dit akkoord. Toch kunnen we nu al in de praktijk zien welke regelingen het verschil maken.

Een van deze maatregelen is de startmotoraanpak. Dat dit een succesfactor is blijkt uit bijna 90 warmteprojecten in voorbereiding. Het akkoord is gesloten tussen woningcorporaties en warmtebedrijven. Hierbij gaat het om betaalbaarheid, transparantie en vertrouwen. Daarbij is de woningcorporatie in de positie over veel woningen te besluiten, wat schaalvergroting en versnelling geeft.

Particuliere woningeigenaren meekrijgen is complexer

Particuliere woningeigenaren meekrijgen blijkt een complexere kwestie. Wat kunnen we voor deze groep leren van de startmotoraanpak? Het begint met vaststellen dat een warmtenet in zijn wijk de beste oplossing is voor het aardgasvrij maken. Volgende stap is om individueel in gesprek te gaan over deelname, wat er leeft en waar de knelpunten zitten. Die fijnmazige benadering past prima in een startmotoraanpak, zeker voor wat betreft de kosten. Want daar zit bij deze groep op dit moment de grootste aarzeling.

Collectief aanvragen

Waarom dit werkt? Het warmtebedrijf maakt nu met iedere woningeigenaar apart afspraken over de kosten die (deels) via de nieuwe ISDE-regeling worden vergoed. Elke eigenaar moet dat dus apart regelen. De versnelling zit erin dat juist niet individueel te doen, maar collectief voor de hele wijk. Net zoals met de woningcorporatie voor alle huurwoningen. Het warmtebedrijf en de overheid stellen op basis van de business case vast wat de onrendabele top is. Op basis hiervan wordt subsidie verstrekt als één bedrag voor het hele project. Daarna doet het warmtebedrijf een aanbod aan elke eigenaar. Het gesprek gaat dan alleen nog over een eventuele bijbetaling, maar vooral over de planning en wat er precies gaat gebeuren in de woning en de straat.

Zo versnellen we naast woningcorporaties, ook bij particuliere woningeigenaren de transitie! Want samen werken we aan klimaat.

stadsverwarmingklimaatakkoordstartmotoraanpakwarmteprojectenwoningcorporatieswoningeigenarenisde

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: De warmtewissel

13 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu