Vertraging en gedoe bij warmtenetten Zwanenburg en Muiderberg

14.11.2022 Simone Tresoor

Vertraging en gedoe bij warmtenetten Zwanenburg en Muiderberg

Dat het van de grond krijgen van warmtenetten een ingewikkelde kwestie is, is niets nieuws. De aanleg is een kostbare en langdurige operatie waar veel hobbels moeten worden genomen op het gebied van vergunningen en financiën. Dat blijkt maar eens te meer in Muiderberg en Zwanenburg. Zo meldt Noordhollands Dagblad dat gemeente Haarlemmermeer vrijdag het plan van Polderwarmte voor een warmtenet in Zwanenburg naar de prullenbak heeft verwezen.

Volgens de gemeente zijn er te veel vragen over de haalbaarheid, betaalbaarheid en uitwerking onbeantwoord gebleven om over te gaan tot samenwerking. De gemeente wil zekerheid over waar de warmte vandaan komt en of die gegarandeerd is.

Polderwarmte heeft in eerste instantie bij de gemeente aangegeven dat biomassa de komende jaren de hoofdbron zou zijn. Inmiddels kiest Polderwarmte liever voor restwarmte van datacenters en de rioolwaterzuiveringinstallatie.  

Ook vindt de gemeente de investering voor de woningeigenaren van 7.250 euro exclusief BTW en exclusief elektrisch koken fors. De gemeente vraagt Polderwarmte hoe zij verwachten dat de bewoners dit gaan financieren. Polderwarmte geeft aan dat het hier om een bedrag inclusief BTW gaat waarop een subsidie van 3.325 euro geldt.

Tevens vindt de gemeente het onduidelijk hoe Polderwarmte wil omgaan met eventuele weerstand tegen de komst van een warmtenet en met de veranderende wetgeving. Wellicht mogen bedrijven straks geen meerderheidsbelang meer hebben in warmtenetten en het is niet duidelijk wat Polderwarmte dan gaat doen. Polderwarmte geeft aan zich te gaan beraden. Vierhonderd Zwanenburgse huishoudens hadden al aangegeven interesse te hebben, wat ruim meer dan tien procent is en een voorwaarde is voor een volgende stap.

Groot onderhoud Muiderberg uitgesteld
In Muiderberg loopt de gemeente Gooise Meren vast op de subsidieverstrekking, schrijft NH Gooi. Begin dit jaar bleek dat de gemeente naast een subsidie van 6,7 miljoen euro greep. Nu willen ze in de loop van 2023 proberen in aanmerking te komen bij de volgende subsidieronde. De gemeente vindt het project te mooi om niet door te zetten.

De vertraging in de plannen van de gemeente heeft wel als consequentie dat groot onderhoud nu moet worden uitgesteld. Met de subsidie wil de gemeente niet alleen het warmtenet aanleggen maar gelijktijdig de riolering vervangen waarmee een grote besparing wordt verkregen.

Het geplande warmtenet zou het water van het IJmeer gebruiken om heel Muiderberg duurzaam en aardgasvrij te verwarmen met aquathermie.