Vestia op de vingers getikt om warmtenet Duindorp

01.08.2022 | Nieuws Simone Tresoor

Vestia op de vingers getikt om warmtenet Duindorp

Woningbouwcorporatie Stichting Vestia en de daaraan gelieerde warmteleverancier Vestia Energie moeten ervoor zorgen dat het warmtenet van bijna achthonderd huizen in de Haagse wijk Duindorp goed werkt. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald naar aanleiding van een handhavingsverzoek van bewoners in Duindorp die al langere tijd problemen hebben met hun warmtelevering.

De ACM verplicht Vestia om zowel voor de korte termijn als de lange termijn maatregelen te nemen. Vestia moet de filters in de warmtepomp op tijd schoonmaken en een herstelplan opstellen om te zorgen voor een betrouwbare levering van warmte. Ook moet Vestia aan verbruikers voortaan een duidelijke jaarnota sturen waarop zij kunnen zien hoeveel gigajoules warmte zij hebben afgenomen. Als Vestia deze acties niet op tijd uitvoert moet zij dwangsommen van in totaal 1,4 miljoen euro betalen.

Problemen oplossen
ACM-bestuurslid Manon Leijten: “Bewoners die zijn aangesloten op een warmtenet kunnen niet overstappen naar een andere leverancier als er problemen zijn met de levering van warmte. Het is belangrijk dat warmteleveranciers problemen oplossen zodat bewoners er op kunnen vertrouwen dat er warm water uit de kraan komt en dat de verwarming het doet. Ook hebben deze bewoners recht op een duidelijke jaarafrekening waarin hun verbruik per gigajoule wordt gespecificeerd.”

De huizen in Duindorp zijn aangesloten op een warmtenet dat water van 12 graden Celsius aanvoert uit een warmte-koude opslagsysteem met zeewater. Ieder huis heeft een eigen elektrische warmtepomp die dit water verder opwarmt en zorgt voor warm tapwater en warm water voor de verwarming.

Vuil in filters
De bewoners hebben veel last van storingen omdat de filters in de warmtepomp steeds verstopt raken door vuil in het water van het warmtenet van Vestia. Vestia is verantwoordelijk voor het filter. Daarom moet Vestia ervoor zorgen dat de filters op tijd schoongemaakt worden zodat het warmtesysteem goed blijft werken.

Vestia had een voorlopige voorziening ingesteld tegen het oorspronkelijke besluit van de ACM. De voorzieningenrechter heeft inmiddels uitspraak gedaan waarin enkele onderdelen zijn geschorst en de last zoals hierboven omschreven is bekrachtigd. Er loopt inmiddels een bezwaarprocedure tegen het besluit van de ACM.

VestiaWoningcorporatieduindorpACMWarmtenet

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu