VK wil 68 procent minder CO2-uitstoot in 2030

22.10.2021 | Nieuws Jan de Wit

VK wil 68 procent minder CO2-uitstoot in 2030

Twee weken voor het begin van de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26) heeft premier Boris Johnson de Net Zero Strategy: Build Back Greener bekendgemaakt. Het land zet in op verregaande elektrificatie, waterstof en innovatie, door middel van grotere opwek van kern- en hernieuwbare energie. Dit moet een CO2-reductie van 68 procent opleveren.

Het VK zet met zijn strategie in op elektrificatie, waterstof en innovatie om klimaatneutraal te zijn in 2050, zo meldt CarbonBrief. Hiervoor zal de elektriciteitsvraag ongeveer verdubbelen, wat het VK wil oplossen met een grotere opwek van kern- en hernieuwbare energie.

The New York Times meldt dat dit met name met offshore wind zal moeten gebeuren. De krant vermoed dat de timing van de publicatie van de Net Zero Strategy: Build Back Greener niet geheel toevallig is.

Hierbij wordt erop gewezen dat het kabinet onder Johnson erop gebrand is om COP26 een succes te maken. Het lijkt echter zeker dat de Chinese president Xi Jinping niet zal komen naar de klimaattop en ook de Russische president Vladimir Poetin liet al weten dat hij niet zal komen, aldus NRC.

Er was de afgelopen week ook succes voor Johnson toen bekend werd dat Narendra Modi, minister-president van India, wel naar Glasgow zal afreizen, dat meldt The Independent. Anders zouden alleen de VS als grote vervuilende natie aanwezig zijn geweest op de klimaattop, die zich ten doel heeft gesteld om meer concreet te worden hoe internationale CO2-uitstoot teruggedrongen kan worden.

Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat hoewel velen erop rekenen dat COP26 “een belangrijke impuls” zal geven aan de “mondiale klimaatambities”, zij er rekening mee houdt dat de top “minder resultaat zal opleveren dan gehoopt”.

Naast de Britse strategie maakte Johnson eveneens bekend dat er 90 miljard pond wordt uitgetrokken voor de uitvoering en dat er op 440.000 extra banen wordt gerekend. Dit moet ervoor zorgen dat het VK in 2030 68 procent minder CO2-uitstoot heeft – ten opzichte van 1990 – en in 2050 klimaatneutraal is.

Verenigd KoninkrijkVKBoris JohnsonKlimaatconferentie van GlasgowCOP26co2-uitstootCO2-reductieco2-neutraalklimaatneutraalNet Zero Strategy: Build Back GreenerXi JinpingChinaVladimir PoetinruslandNarendra ModiindiaJoe BidenVerenigde StatenVSDilan Yesilgozministerie van Economische Zaken en Klimaat

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu