Vliegtuigen zoeken geothermische activiteit in Californië

19.11.2021 Joyce Beuken

Vliegtuigen zoeken geothermische activiteit in Californië

Het Bureau voor Geothermische Technologieën (GTO) van het Amerikaanse ministerie van Energie en de Amerikaanse Geologische Vereniging (USGS) hebben een project gelanceerd om verborgen geothermische systemen te verzamelen. Dit doen ze in de Imperial Valley in Californië, waar zich de geothermisch actieve Saltontrog bevindt, schrijft Think Geoenergy.

Gedreven door de steeds heftigere gevolgen van de klimaatverandering in de hele staat, ondertekende de Californische gouverneur Gavin Newsom afgelopen juli een noodproclamatie om de ontwikkeling van schone energieprojecten te versnellen.

Klimaatverandering inperken
De zet geeft prioriteit aan projecten voor hernieuwbare energie als een primair beleidsinstrument om de Verenigde Staten op weg te helpen naar een economie met een netto-nuluitstoot en om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. De perfecte aanleiding voor het lanceren van het project Geoflight: Salton Trough, vonden onder meer het GTO en USGS.

Met speciaal uitgeruste, laagvliegende vliegtuigen zullen onderzoekers van het USGS Earth Mapping Resource Initiative het gebied van de Saltontrog onderzoeken. Instrumenten verzamelen magnetische en radiometrische gegevens vanuit de lucht die helpen bij het identificeren van unieke kenmerken van het oppervlak en de directe omgeving daarvan. Met behulp van deze gegevens kunnen nauwkeuriger geologische kaarten voor het gebied worden gemaakt.

Warmte doordacht exploiteren
Inzicht in deze kenmerken is essentieel voor geothermische exploratie en ontwikkeling van het gebied. Uiteindelijk zal dit ertoe bijdragen dat de duurzame warmte waar het gebied over beschikt, op een doordachte, verantwoorde en economische manier wordt gebruikt.

Onderzoeksgegevens openbaar
De gegevens die het onderzoek oplevert, zullen daarnaast voor het publiek beschikbaar worden gesteld. GeoFlight: Salton Trough en soortgelijke initiatieven zullen de gegevens opleveren die regionale en lokale gemeenschappen nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over de richting van hun toekomstige energie- en mineraalbronnenplannen, stelt Kelly Speakes-Backman, secretaris van het Amerikaanse Bureau voor Energie-efficiëntie en Hernieuwbare Energie.

“Wij hopen met name dat de geothermische energie dankzij deze baanbrekende inspanning zal toenemen en meer hernieuwbare energie aan het net zal toevoegen om de gevolgen van de klimaatverandering te verzachten”, besluit Speakes-Backman.