Waar moet je op letten bij vloerverwarming?

24.03.2022 Joyce Beuken

Waar moet je op letten bij vloerverwarming?

Vloerverwarming is hot. Althans, niet extreem hot, want met een lage water aanvoertemperatuur, zoals je bij een warmtepomp krijgt, geeft de toekomstbestendige vloerverwarming al heel wat comfort. Waar moet je op letten bij de installatie en aanschaf van vloerverwarming?

Volgens Joop Voogt, directeur van WARP Systems, is vloerverwarming allang niet meer een complex verwarmingsmiddel. "Vloerverwarming bestaat al zo’n vijftig jaar. Inmiddels is het echt niet alleen meer voor de happy few.”

Nieuwe primaire bron
WARP Systems stelt dat de eerste stap altijd isoleren is. “Als je gaat verduurzamen begin je altijd met isoleren. Vanaf daar kun je kijken naar de volgende stap, verwarmen met een lage temperatuur. Je kunt de overstap maken op een duurzame primaire warmtebron als een warmtepomp.”

Om die tweede stap dichterbij te halen werkt WARP Systems nauw samen met een aantal bedrijven waarmee een totale energieoplossing kan worden aangeboden. “We leveren zelf geen opwekker of bron. Maar er moet ergens een bron zijn. Of het nou een cv-ketel, warmtepomp, zonneboiler of een palletkachel is. Ons zusterbedrijf Tugeo zit bijvoorbeeld op geothermie. Zo kunnen we samen een totaaloplossing bieden.”

Sturing door isolatie
“Men roept dat vloerverwarming energiezuinig is, maar niet iedereen die het aanlegt ziet zijn energieverbruik afnemen”, stelt Ton Willemsen, directeur van Tonzon. Hij sluit zich aan bij de uitspraken van Voogt. “Vloeren met vloerverwarming hebben sturing nodig in de vorm van isolatie.” Volgens Willemsen is het bij vloerverwarming heel belangrijk om een hoge isolatiewaarde toe te passen. Milieu Centraal adviseert bij vloeren met vloerverwarming een minimale RC-waarde van 5 aan te houden.

Installatie en gebruik
Is de isolatie in orde? Dan is het belangrijk om een goed legplan te maken, waarin ook de plaatsing van de thermostaat wordt meegenomen. De SpeeTile matten passen altijd in iedere ruimte en met de minimale opbouwhoogte van 15 millimeter ook geschikt voor renovatie. De SpeeTube vloerverwarmingsbuis ligt met een hart op hart afstand van slechts 7,5 centimeter veel dichter naast elkaar dan andere systemen en zo wordt er een egaal warme snel reagerende vloerverwarming aangelegd.

Uitschuifbaar
De modulaire SpeeTile matten van WARP Systems zijn zo ontworpen dat iedere tegel nog een paar millimeter langer of breder gemaakt kan worden. Het systeem is uitschuifbaar, zodat de vloer nauwkeuriger en voller kan worden gelegd. De materialen van het SpeeTile en SpeeTherm systeem zijn uit voorraad leverbaar en snel te installeren vertelt Voogt. “Iedere installateur kan de dunne en lichte systemen binnen een dag installeren door de totale systeemoplossing inclusief SpeeTools en een stortservice."

Gratis vloerverwarming
Een belangrijke punt is dat het SpeeTile systeem binnen een uur warm is en geschikt is voor zowel vloer, wand als plafond. De klant kan zich verheugen op het aanstaande comfort. Voogt vertelt lachend: “Een van de eerste klanten met plafondverwarming bedankte ons voor de gratis vloerverwarming. De vloer werd simpelweg aangestraald door de plafondverwarming. En dat is ook logisch, de zon maakt het asfalt bijvoorbeeld ook warm.”