Waarom weten consumenten niet wat een hybride warmtepomp is?

13.10.2022 Joyce Beuken

Waarom weten consumenten niet wat een hybride warmtepomp is?

Milieu Centraal kwam tot een zinvolle conclusie. Na onderzoek onder 1.028 woningeigenaren werd duidelijk dat de helft van de woningeigenaren geen flauw idee heeft wat een hybride warmtepomp is. Hoe kan dat?

Motivaction deed onderzoek onder 1.028 woningeigenaren. Twee op de tien woningeigenaren had naar eigen zeggen nog nooit gehoord van een hybridewarmtepomp. Drie op de tien hebben er wel van gehoord, maar zouden niet weten wat een hybride warmtepomp inhoudt.

Tussenstap
Ook de mogelijkheid tot subsidie is een groot deel van de woningeigenaren niet bekend. Een vijfde is in de veronderstelling dat dit niet tot de mogelijkheden behoort. Volgens Milieu Centraal vervang je ongeveer 60 procent van het aardgas dat nodig is voor de verwarming van je woning door elektriciteit. De cv-ketel van de hybridepomp springt dan ook alleen bij indien het echt nodig is.

Omdat de cv-ketel bij kan springen is een hybride warmtepomp een handige oplossing voor matig geïsoleerde woningen. “Het is een tussenstap naar een volledig elektrische warmtepomp. Tijdens de levensduur van vijftien jaar kun je de matige isolatie verbeteren naar goed, en kun je de hybride vervangen door een volledig elektrische warmtepomp”, stelt energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal.

Bekendheid door crisis
De onderzoeksresultaten werden vlak na de start van de Russisch-Oekraïense Oorlog gepubliceerd. Sindsdien is er enorm veel veranderd op het gebied van kennis omtrent fossielvrije verwarming. De hybride warmtepomp werd halverwege mei aangewezen als de nieuwe standaard per 2026, wanneer de cv-ketel moet worden vervangen. Heeft dit gegeven een positieve uitwerking gehad op de bekendheid van de ‘tussenoplossing’?

Van Meegeren vertelt dat het onderzoek over de mate van bekendheid van de hybride warmtepomp nog niet is herhaald. Hij stelt ook dat er sinds de afname van de vragenlijst in februari 2022 veel in de media te doen is geweest over de hybrides.

“Niet alleen vanwege de aangekondigde normering, maar ook vanwege de gascrisis. We zien erg veel bezoekers op de site van Milieu Centraal op de pagina’s over warmtepompen. We verwachten dan ook dat de bekendheid is toegenomen.”

Van Meegeren vervolgt: “Tegelijkertijd weten we uit ervaring dat mensen nieuwe mogelijkheden vaker moeten horen voordat ze zeggen dat ze er bekend mee zijn. We weten dat er nog meer inspanning is vereist om ervoor te zorgen dat mensen weten wat het is, en wat voordelen, nadelen en toepassingsmogelijkheden zijn. Er zal nog steeds veel communicatie nodig blijven.”