Warmte powervrouw: Arwen Willemsen

04.03.2021 Joyce Beuken

Warmte powervrouw: Arwen Willemsen

Arwen Willemsen kreeg duurzaamheid met de paplepel ingegoten, maar was lange tijd niet zeker wat voor baan ze zichzelf zag hebben. Na jaren in verschillende landen uiteenlopende functies te hebben bekleed, streek ze neer in Nederland om omhoog te klimmen bij Tonzon.

“De middelbare school ging me niet al te denderend af. Ik wist niet goed wat ik wilde. Ik had natuurlijk meteen bij mijn vader in het bedrijf kunnen stappen, maar dat wil je niet als je zo jong bent. Ik stuitte op een advertentie voor een baan als au pair in Italië bij een Nederlands gezin. Ik dacht daar mooi iedere dag te kunnen skiën. Eenmaal daar bleek het land net zo vlak te zijn als Nederland.”

Connecties

“Eenmaal in Italië kwam ik met medewerkers van uiteenlopende bedrijven in aanraking. Mijn communicatieve vaardigheden en het handig zijn met talen kwamen daar goed van pas. De nieuwe contacten leverden mij een baan op als storemanager van een winkel van Seguso, een befaamd bedrijf dat zich specialiseert in Murano glas. Ik heb ook een tijd in Wenen gezeten, bij een bedrijf in de plasticindustrie. De communicatie tussen Oostenrijkers en Italianen liep toen niet altijd even lekker waardoor ik onder andere op dat gebied kon helpen.”

“Sinds 2008 deed ik al wat kleine dingen voor Tonzon. Ik vloog altijd terug naar Nederland voor de beurs. Ook droeg ik mijn steentje bij aan de vernieuwing van bijvoorbeeld het logo en andere vormgeving.”

Zonder diploma’s hogerop

“Ik had altijd de wens om te studeren, maar doordat ik niet wist wat ik wilde doen liep mijn carrierèpad anders. Ik volgde gaandeweg cursussen, maar voor een volwaardige studie had ik geen tijd. Er kwam steeds iets anders op mijn pad. Dat zorgt er ergens wel voor dat ik niet helemaal trots ben op mijn academische loopbaan. Vroeger deden de hersenen er meer om dan het papiertje. Dat is tegenwoordig wel anders. Je komt zonder diploma niet meer zo makkelijk aan een baan.”

Afscheid Italië

“Ik werd op een gegeven moment erg ziek. Dat zette me aan het denken. Mijn kind werd ouder en ik begon me af te vragen wat ik in de toekomst nog zou willen doen. Ik emigreerde naar Nederland, samen met mijn man die ik in Italië ontmoet had. Hij vond het leuk om naar Nederland te verhuizen. Italië is een prachtig land om op vakantie te gaan, maar ik weet niet of ik er nog zou willen wonen. De sociale voorzieningen zijn heel anders dan hier in Nederland. Maar wie weet, na mijn pensioen wellicht.”

“Nadat ik in 2015 schoon werd verklaard ging ik fulltime aan de slag bij Tonzon. 40 vond ik wel een mooie leeftijd om bij mijn vader aan de slag te gaan. Ik had de tijd gehad en genomen om zelf te ontdekken wat ik kon en wilde. Binnen mijn rol als Chief Marketing Officer houd ik me momenteel bezig met de modernisering van het bedrijf, zoals de implementatie van de webshop en ons CRM.”

Bewust duurzaam

“De affiniteit met duurzaamheid is er altijd al geweest, maar komt nu natuurlijk helemaal tot zijn recht. Mijn ouders hebben mij altijd geleerd om zuinig om te gaan met je omgeving. De deur dicht doen als de verwarming brandt, niet de kraan open laten staan en lichten uit als je vertrekt. Het zijn kleine dingen die bewustzijn vormen rondom het belang van duurzaamheid.”