Warmte Powervrouw: Marjan Paulusma (Technea)

17.03.2022 Joyce Beuken

Warmte Powervrouw: Marjan Paulusma (Technea)

Marjan Paulusma, productspecialist bij Technea, werd geboren in Terwispel, een klein dorpje in Friesland. Ondanks de lange route die ze aflegde om te komen waar ze nu staat, woont ze daar nog steeds pal naast. “Na mijn middelbare school wilde ik graag de praktijk in, ook al had ik cijfers die eerder neigden naar een vervolgstudie aan de hogere theoretische kant.”

“Ik vond het lastig om te kiezen voor een opleiding. Je moet op jonge leeftijd al bedenken wat je later wilt gaan worden. Ik had goede cijfers voor wiskunde en natuurkunde, waardoor ik al snel de technische kant op ging kijken. Dat leek me ook eigenlijk wel wat. In de vierde klas van het VMBO ging ik een gecombineerd traject in. Ik ging een dag per week naar het MBO, middenkader engineering. Dat bleek goed bij me te passen.”

Andere dynamiek
“Op school deed ik mijn eigen ding. Ik trok me niets aan van wat anderen dachten. Tuurlijk ben je als enige meisje in een klas wel altijd degene die ‘anders’ is, maar dat is niet perse iets positiefs of negatiefs. Als je een vrouw toevoegt aan een groep mannen, verandert dat de dynamiek. De leeftijd die mijn klasgenoten en ik op het mbo hadden helpt daar ook een mee. Tussen je zestiende en je achttiende ben je echt nog een puber. Ik werkte deels bij het bedrijf waar ik stage liep, een bedrijf in de staalbouw. Tijdens het derde jaar van de mbo-opleiding liep ik een stage waar ik meer te maken kreeg met productieprocessen. Ook dat vond ik interessant.”

Gehecht
In het laatste jaar van haar opleiding, was ze haast fulltime aanwezig bij het Staal Technisch Centrum (STC), waar ze stage liep. “Ze waren aan me gehecht”, lacht Paulusma. “Toen het einde in zicht kwam kreeg ik dan ook de vraag of ik er wilde blijven werken, maar ik wilde graag hbo gaan doen. Uiteindelijk koos ik voor een deeltijd studie hbo technische bedrijfskunde, waardoor ik deels bij STC kon blijven werken.”

Meedenken met de klant
Uiteindelijk trok de duurzame installatietechniek de interesse van Paulusma, waardoor de overstap naar Technea volgde. “Door in die sector te werken, kun je bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Bovendien zijn het hele interessante technieken. Een warmtepomp is een heel mechanisch product.”

Ook het contact met de klant bevalt Paulusma. De klanten van Technea zijn installateurs, maar de factoren rondom de eindklant spelen ook direct een rol. Het budget bijvoorbeeld, en de opbouw van de woning. “Ik vind het tof om mee te mogen denken met de klant, dat ik de vraag krijg hoe een gebouw gasloos kan worden. Het vervullen van die vraag is een mooi proces.”

Allerlei aanvragen
Volgend jaar studeert Paulusma af bij Technea, waarna ze de opgedane kennis volledig in de praktijk kan gaan brengen. “Ik ben productspecialist en beman samen met engineers en andere specialisten de technische afdeling. Een klant komt met een vraag bij een salesmedewerker terecht en wordt dan doorgestuurd naar ons. Wij kijken samen verder hoe het doel bereikt kan worden.”

Zo’n aanvraag kan van alles inhouden, stelt Paulusma. “Hoe een douche kan worden aangesloten op een warmteterugwinningssysteem, maar ook vragen over zonnepanelen, en dus veel met betrekking tot van het gas af gaan.”

Meer vrouwen
Bij Technea werken overwegend veel mannelijke collega’s, maar Paulusma ziet het aandeel vrouwen wel steeds toenemen. “De installateurs zijn ook naar schatting 95 procent mannen. Maar ook daar zie je steeds meer vrouwen binnenkomen. Vooral in de PV-sector.”

Op het mbo was Paulusma wel echt het enige meisje. “Ik zat met twintig jongens in een klas. Op het hbo was de verdeling alweer iets anders, daar zie je wel veel meer vrouwen. Omdat het een deeltijd opleiding is zit ik voornamelijk met mensen van rond de veertig in de schoolbanken die door willen groeien. Voor sommige functies is het wenselijk om een hbo-diploma te hebben.”

Doorstuderen
Na het afstuderen duikt Paulusma waarschijnlijk niet direct terug de schoolbanken in. “Maar ik sluit zeker niet uit dat dat ooit nog gaat gebeuren. Ik wil misschien nog wel een specialisatie volgen in mijn vakgebied, zoals duurzame installatietechniek. Ik ben nu nog 22, hartstikke jong dus. Het is nooit te laat om verder te studeren. Ik denk dat ik hierna wel even klaar ben met school, maar ik sluit niet uit dat het ooit nog gaat gebeuren. Misschien een specialisatie in een bepaald vakgebied, zoals duurzame installatietechniek.”