Warmtebatterijen: is de grote doorbraak nu echt begonnen?

26.01.2021 Ruud Cuypers

Warmtebatterijen: is de grote doorbraak nu echt begonnen?

Blokje hout erbij. Even oppoken. De vlammen stijgen weer op en de warmte komt me tegemoet. Daar gaan we! Warmtebatterijen! Een ‘hot topic’, zogezegd. Tijdens de Kerstdagen zittend bij de kachel met dit knisperende vuurtje is het gemakkelijk mijn eerste column te schrijven over de status van de warmtebatterij. Maar wat is een warmtebatterij? En hebben we die eigenlijk wel nodig?

Wanneer ik uitleg dat ik bij TNO bezig ben met de ontwikkeling en vermarkting van de warmtebatterij kijken mensen mij altijd een beetje glazig aan. “Wat is nou toch een warmtebatterij en wat moet ik daarmee?”, wordt me vaak gevraagd. Maar wanneer ik het heb over zonne-energie, en windenergie, en het feit dat zelfs mijn zeer goed geïsoleerde nieuwbouwhuis in de winter toch een aanzienlijke verwarmingsbehoefte heeft, wordt duidelijk dat een warmtebatterij inderdaad onontbeerlijk is.

De ontbrekende schakel in het duurzame energiesysteem van de toekomst

Zelfs voor mijn netto energieleverende woning, met zonnepanelen en een warmtepomp, is het een ‘gat in de markt’, een ontbrekende schakel in het duurzame energiesysteem van de toekomst. Energieoverschotten van warme en zonnige perioden kunnen bewaard worden voor momenten van tekorten en daarmee kunnen we het elektriciteitsnetwerk op beide momenten ontlasten.

Vragende partijen genoeg! Innovatieve en duurzaam georiënteerde consumenten nemen contact op om te praten over mogelijkheden van de warmtebatterij bij hen thuis. Leveranciers van randapparatuur komen kijken op welke manier de warmtebatterij kan worden geïntegreerd in hun technologie. Daarbij rukken zonnepanelen en windenergie op in de bebouwde omgeving en zijn ze zelfs gewoon economisch concurrerend met grijze energie.

Voor thuis of voor de hele wijk

Visionaire individuen zullen de “early adopters” zijn van deze toekomstige onontbeerlijke energieopslagtechnologie. Of het nu gaat om koppeling van de zonnepanelen aan de warmtebatterij voor verwarming van een woning in de winter, of om grootschaligere toepassing in bijvoorbeeld een straat of zelfs een wijk.  

Mijn kacheltje dooft langzaam uit. Tijd om een nieuw blokje hout erop te leggen. Zou het niet mooi zijn als de warmte van deze kachel ook kon worden opgeslagen in een warmtebatterij? Misschien iets om over na te denken in het nieuwe jaar.