Warmteopslag voor industriële toepassingen zoals stoom

05.05.2022 Simone Tresoor

Warmteopslag voor industriële toepassingen zoals stoom

Hoe kan warmte opgeslagen worden om de industrie van stoom te voorzien? Daarover vertelde Doron Brenmiller van Brenmiller Energy tijdens zijn seminar op Duurzaam Verwarmd. Zijn bedrijf heeft een slim systeem bedacht waarbij groene energie gebruikt wordt voor de opslag van warmte. Het Israëlische bedrijf timmert aan de weg met hun warmteopslagsysteem dat vooral geschikt is voor industriële toepassingen.

Het bedrijf gebruikt vermalen steen om warmte op een zeer hoge temperatuur van wel 700 tot 800 graden Celsius op te slaan. Daarom is het zeer geschikt voor industriële toepassingen, van klein tot enorm groot. Het is een relatief goedkope en zeer duurzame manier om warmte op te slaan. Duurzaam omdat het een natuurlijk product is waar geen chemie bij komt kijken.

Het systeem kan voorzien in een continue stoomvraag
De warmteunit wordt geladen met elektriciteit van zon, wind of een batterij die opgeladen wordt als de energieprijzen laag zijn. Tijdens het opwarmproces komen er geen gassen of CO2-emissies vrij. Water vloeit door het inwendige pijpensysteem en levert industriële stoom op aanvraag. Die stoom kan continue geleverd worden, ook tijdens het opwarmingsproces, omdat er twee onafhankelijke buizenstelsels zijn.

Voordelen van het systeem zijn dat het opschaalbaar is, zeer schoon zonder gebruik van olie, zouten of chemicaliën en met  een zeer lange bruikbaarheid. Doordat het systeem gemaakt is van steen en metaal gaat het bijna eeuwig mee omdat er geen materiaal is gebruikt dat naar verloop van tijd slijt of corrodeert.

Zon, wind, batterij, biomassa of restwarmte
Er kan met verschillende bronnen gewerkt worden. Naast de eerder genoemde elektriciteit door wind, zon of via de batterij, kan ook biomassa of restwarmte worden gebruikt. Deze warmte wordt opgeslagen en er is een minimaal verlies van rond de vier procent per dag. Op deze manier kan het systeem warm water op elk gewenst aantal graden leveren maar ook stoom tot zo’n 500 graden Celsius. Als de warmte- of stoomvraag fluctueert gedurende de dag kan daar ook in worden voorzien.

En wat kost dat dan? Door het steeds groter worden aanbod van duurzame elektriciteit, het duurder worden van gas en de steeds hogere CO2-heffingen wordt een dergelijke unit steeds interessanter, zeker voor bedrijven die onafhankelijker willen worden in hun energieverbruik.

Duidelijke voordelen van het systeem:

  • Fossiele brandstof wordt vervangen door duurzame energie;
  • 84 procent efficiëntie van de cyclus;
  • Zeer voordelig door gebruik te maken van elektriciteit via eigen pv of wind of door energie op goedkope momenten te kopen en op te slaan;
  • Lange levensduur van rond de dertig jaar. Tienduizenden laad- en ontlaadcycli;
  • Het volledige systeem is gemaakt van duurzame groene materialen die geen gevaar voor de omgeving vormen.