Warmtepomp goedkoper dan gasboiler voor Britten door hoge gasprijs

04.05.2022 Kenneth Nwosu

Warmtepomp goedkoper dan gasboiler voor Britten door hoge gasprijs

Britten zijn met een efficiënte warmtepomp goedkoper uit dan met een boiler die draait op gas. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van het onafhankelijke Regulatory Assistance Project (RAP). Bij de huidige prijzen voor gas en elektriciteit zijn onze westerburen bijna 30 procent goedkoper uit met een efficiënte warmtepomp.

Of een warmtepomp goedkoper is dan een gasboiler hangt van meerdere factoren af. Een daarvan is de efficiëntie van de warmtepomp, ook uitgedrukt als prestatie coëfficiënt (coefficient of performance , COP). Dit bepaalt de mate waarin energie wordt omgezet in warmte. Een COP van 1 betekent dat alle energie wordt omgezet in warmte.

Een warmtepomp zet echter niet alleen energie om in warmte, het pompt ook warmte van een hittebron (bijvoorbeeld lucht, grond of water) naar de plek waar het nodig is. Hierbij kan er dus meer warmte geleverd worden dan er energie verbruikt wordt. Daarmee stijgt de COP boven de 1. Tot voor kort was een COP van 3,7 nodig om een warmtepomp goedkoper warme te laten leveren dan een gasboiler.

Gas, de pan uit
Maar die vergelijking is natuurlijk ook afhankelijk van een andere factor; de prijs van gas versus de prijs van elektriciteit. Gasprijzen stijgen momenteel sneller dan die van elektriciteit. Dit betekent in het Verenigd Koninkrijk dat een COP van 3 nu genoeg is om een warmtepomp goedkoper te laten werken dan een gasboiler.

Britse huishoudens betalen momenteel gemiddeld 934 pond per jaar. Een flinke stijging ten opzichte van de 579 pond die ze hier vorig jaar nog voor betaalden. Huishoudens met een zeer efficiënte warmtepomp betalen nu gemiddeld 723 pond waar dit vorig jaar nog 536 pond was. Dit maakt de warmtepomp bijna 30 procent goedkoper dan de gasboiler (bij de huidige prijzen).

Good COP, bad COP
“Een COP van 3 is relatief makkelijk te behalen door een AWHP (red: Air-Water Heat Pump). Een COP van 4 of hoger is mogelijk voor zeer goed ontworpen systemen. Bij LG geloven we dat een COP van rond de 4,5 haalbaar moet zijn. Als warmtepompen onder deze niveaus werken dan is dit vaak het resultaat van een slecht ontwerp, slechte installatie of slecht onderhoud”, aldus Peter Spurway, national sales manager voor LG.

Hij vervolgt: “Niemand heeft iets aan hogere prijzen voor gas en elektriciteit, maar deze prijzen onderschrijven de globale problematiek rondom fossiele brandstoffen. Elektriciteit is nodig om een warmtepomp aan te sturen. De capaciteit om tot 4,5 keer zoveel warmte op te wekken als verbruikte energie maakt de warmtepomp een zeer serieus alternatief voor de traditionele boilers die op gas en olie werken.“