Warmtepompen en woningen matchen steeds beter

28.09.2021 Rob Spoelman

Warmtepompen en woningen matchen steeds beter

In Scandinavië worden warmtepompen al decennialang grootschalig toegepast in woningbouw. Hierdoor beschikt de installatiebranche aldaar over veel expertise. In Nederland is de warmtepomp pas sinds enkele jaren écht aan een opmars bezig. Hierdoor zien we grote verschillen tussen installateurs.

Sommige werken al tien jaar of langer met warmtepompen en weten precies wat ze doen, andere zijn nog betrekkelijk onervaren. Kennis en ervaring zijn enorm belangrijk, want voor een goede werking moet de warmtepomp wél passen bij de aangesloten cv-installatie en de warmte- en tapwaterbehoefte van de woning.

Bij nieuwbouwwoningen zijn alle variabelen met betrekking tot woning en warmtepomp natuurlijk tot in detail bekend. Hierdoor kan – met de kennis van de energiebehoefte van de woning en de keuzevrijheid in het ontwerp – relatief eenvoudig een goede match tussen woning en warmtepomp worden gemaakt. Bij bestaande bouw is de uitdaging vaak een stuk groter.

Alle variabelen maken het complex de energiebehoefte van de woning te bepalen
Door de jaren heen zijn in de woningbouw namelijk allerlei verschillende soorten isolatiemaatregelen, cv-installaties en ventilatiesystemen toegepast. Om nog maar te zwijgen van latere aanpassingen zoals het plaatsen van dubbel glas, het na-isoleren van spouwmuren en het plaatsen van uitbouwen. Al deze variabelen maken het redelijk complex om de actuele energiebehoefte van de woning te bepalen.

Het is daarom goed te zien dat er – met name dankzij de energietransitie en de groeiende aandacht voor duurzaamheid – steeds meer kennis beschikbaar komt. Hierdoor kan ook in bestaande situaties een steeds betere match tussen woning en warmtepomp worden gemaakt. Daarnaast signaleren we nog een gunstige productontwikkeling.

Gunstige productontwikkelingen
Ik denk hierbij onder meer aan de opkomst van ventilatielucht/water-warmtepompen, waarbij geen bron of buitenunit nodig is, met voldoende vermogen voor een rijwoning. Maar ook aan in-dak oplossingen voor lucht/water-warmtepompen en aan warmtepompen die gebruik maken van nieuwere koudemiddelen, zoals R290. Deze warmtepompen leveren een zo laag mogelijke cv-aanvoertemperatuur als mogelijk, maar kunnen als het nodig is een cv-aanvoertemperatuur tot wel 75 graden Celsius leveren. Hiermee kunnen bestaande woningen dus veel eenvoudiger worden verduurzaamd.

Zelfs voor het plaatsen van een separate warmwaterboiler – altijd nodig bij een warmtepompinstallatie – is een oplossing beschikbaar: een liggende boiler die ergens in een hoek onder een schuin dak kan worden geplaatst. Dankzij al deze nieuwe ontwikkelingen én de sterk groeiende kennis en ervaring wordt het steeds beter mogelijk om een goede match tussen woning en warmtepomp te maken.