Warmwateroplossing voor residentiële en industriële behoefte

04.01.2022 Simone Tresoor

Warmwateroplossing voor residentiële en industriële behoefte

Als men voor thuis of op de werkvloer naar een oplossing voor warm tapwater zoekt, waarmee energie wordt bespaard én je een alles-in-één-unit hebt die bijzonder compact en stil is, dan lijkt het erop dat klimaatbeheersingsbedrijf STULZ Groep daar de oplossing voor heeft.

De Aquapura monobloc warmtepomp werd door ENERGIE ontwikkeld en wordt door STULZ geïmporteerd om zowel aan huishoudelijke als industriële behoefte aan warm water te voldoen. De coefficiency of performance (COP), dat is de verhouding tussen wat de warmtepomp opwekt aan warmte en wat hij verbruikt aan energie, van 3,91 is bijzonder hoog te noemen.

'Een moderne, efficiënte en schone oplossing'
Dennis van der Blom, productspecialist comfort techniek bij STULZ:  “De hoogrendement warmtepomp voor sanitair waterverwarming is een moderne, efficiënte en schone oplossing. Het gebruik van een geïntegreerde warmtepompoplossing zorgt ervoor dat restwarmte, die anders lastig kan worden hergebruikt, kan worden opgeslagen. Dit kan resulteren in een hoge return on investment door het hoge rendement en de eenvoudige werkings- en onderhoudsprocedures."

‘Bijzonder mooi en robuust design’
Hij vervolgt: “Het oog wil ook wat. Daarom is het design van de Aquapura echt bijzonder mooi. Hij past naadloos in onze strakke huisstijl. Zo heeft hij een roestvrij stalen cilinder. Het voordeel hiervan is dat hij, anders dan bij de boilers met een coating, minder last heeft van kalkaanslag, wat een nadelig effect heeft op het rendement.”

“Verder is het een robuust, stil en efficiënt apparaat, maar wel lekker compact. Het 270 liter model kan worden ingebouwd in een kast van 60 bij 60 centimeter. Hij is uitgerust met een centrifugaalventilator met maximale efficiëntie, geïntegreerd in een ventilatiebox die ontworpen is voor minimale geluidsoverlast, met een geluidsdruk van 36 decibel(A) op twee meter afstand in de technische ruimte.”

Installatie en het bedienpaneel zijn zeer eenvoudig
Voor de installateur is het goed te weten dat de hydraulische aansluitingen allemaal aan één zijde zitten en gemakkelijk toegankelijk zijn voor meer flexibiliteit bij de installatie. Hij kan kiezen tussen een 160 of 190 millimeter-kanaal. Het bedienpaneel is intuïtief bedienbaar, je hoeft het boekje er eigenlijk niet bij te pakken.

De standaard in bedrijfsstelling is niet meer dan de stekker erin, de temperatuur instellen en wachten tot hij warm is. Op termijn komt er overigens ook een versie met een solarspiraal, zodat je een zonneboilersysteem kunt aansluiten én een Nederlandse bediening met tiptoetsen.

Van der Blom gaat nog even door: “We zijn er bijzonder trots op. Ze hebben namelijk een zeer hoog rendement, waardoor de hele serie de energieklasse A++ heeft, met een van de hoogste prestatiecoëfficiënten op de markt, namelijk een COP van 3,91 voor het model van 270 liter."