Wat zijn de knelpunten voor aardgasvrije wijken in wording?

19.02.2021 Joyce Beuken

Wat zijn de knelpunten voor aardgasvrije wijken in wording?

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) interviewde veertien betrokken voorloper-wijken over de transitie naar aardgasvrij wonen. Het onderzoek maakte structurele knelpunten zichtbaar.

Het aardgasvrij maken van de onderzochte proeftuinen duurt in veel gevallen langer dan in eerste instantie gedacht werd. Er is nog veel maatwerk nodig om het proces te versnellen. Standaardstructuren voor de financiën ontbreken en ook is er nog geen duidelijke taakverdeling onder betrokken partijen.

Bewoners willen afwachten

Een ander probleem is dat er soms een dubbele infrastructuur nodig is, omdat niet iedere bewoner meteen aangesloten wil worden op het warmtenet. Daar hangt een flink prijskaartje aan. Door de afhankelijkheid van de situatie is het tevens lastiger om opgedane kennis elders toe te passen. Restwarmte, geothermie, elektrisch en waterstof kampen met een verschillende mate van weerstand.

Rijksoverheid in actie

Volgens het onderzoek ontbreekt er daarnaast een breed gedragen verhaal over het nut en belang van een aardgasvrije woonomgeving. Het PBL vindt dat de Rijksoverheid actie moet ondernemen om gemeentes op weg te helpen bij met name de vergroting van het draagvlak vanuit de bewoners.

Het volledige onderzoeksrapport van het PBL is hier te lezen.