Wat zijn de obstakels voor het in de markt zetten van een nieuwe warmtepomp?

04.04.2022 Simone Tresoor

Wat zijn de obstakels voor het in de markt zetten van een nieuwe warmtepomp?

Een totaalontwikkelaar en fabrikant voor een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat die een nieuwe warmtepomp ontwikkelt, zal altijd voor de keuze komen te staan: welk koudemiddel gaat er gebruikt worden?

Dat was ook het geval bij Itho Daalderop. Erik Caelen is directeur innovatie bij het bedrijf. Voor hun in deze zomer uitkomende warmtepomp Vincent kozen ze voor R290 oftewel propaan. Het bedrijf heeft bewust veel tijd en geld geïnvesteerd in een warmtepomp met een natuurlijk koudemiddel.

GWP-waarde van slechts 3
Caelen: “Deze zomer komt Vincent uit. Een puur Nederlands product. Een lucht-water-warmtepomp zónder buitendeel. R290 kwam na een flinke inventarisatie als beste keuze naar voren, voornamelijk vanwege de zeer lage GWP (Global Warming Potential)-waarde van slechts 3.”

Dit betekent dat indien het koudemiddel onverhoopt, in geval van een lekkage of in de afdankfase, in de vrije atmosfeer terecht zou komen het slechts drie maal de broeikasbijdrage van een gelijke hoeveelheid CO2 heeft. Ter duiding: huidige, veel gebruikte synthetische koudemiddelen als R410A en R134a hebben respectievelijk GWP-waarden 2.088 en 1.430.

R290 heeft vele voordelen
Daarnaast heeft R290 interessante andere voordelen, zoals bijvoorbeeld de verkrijgbaarheid en prijs, maar zeker ook rendement-technische voordelen. Nu nog nieuwe warmtepompen ontwikkelen met synthetische koudemiddelen is voor een duurzaam bedrijf als Itho Daalderop geen optie. Caelen: “We moeten naar betere oplossingen toe.”

“Waar je wel tegenaan loopt bij zo’n nieuw product met een nieuw koudemiddel, is dat je alle hordes die er zijn als eerste moet nemen”, vertelt Caelen. “We willen uiteraard een kwalitatief goed product neerzetten met een goede certificering. Dan klop je aan bij verschillende kennis- en keuringsinstanties, en kom je erachter dat het zo nieuw is, dat daar ook nog niet alle kennis en kunde beschikbaar en toetsbaar is.”

Het totale proces kostte drie jaar
Hij vervolgt: “Dat is natuurlijk niet vreemd, ze beoordelen voor het eerst een dergelijke warmtepomp en willen dat uiteraard goed doen. Dat proces kost enorm veel tijd. Wij zijn er zeker zo’n jaar of drie mee bezig geweest. Inmiddels hebben we het gehele technische concept neergezet, besproken, aangevuld, verrijkt en een aantal iteratieslagen gemaakt en zijn we gezamenlijk met de kennis- en keuringsinstanties tot een solide concept gekomen.”

Caelen: “De bestaande regelgevingen houden nu eenmaal niet altijd op een juiste manier rekening met geheel nieuwe technieken en materiaal- en koudemiddeltoepassingen. En dat maakt het implementeren, keuren en op de markt brengen wel extra uitdagend. Desalniettemin wel nog mooier  als het uiteindelijk lukt; een topklus van het innovatieteam van Itho Daalderop waar ik erg trots op ben.”