Wat zijn de voordelen van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren?

07.01.2022 | Seminar Jan de Wit

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren?
De SpeeTile (links) en SpeeTherm (rechts)

Tijdens het seminar Vloerverwarming is toekomstbestendig op Huis & Energie legde Floris van der Wolf, technisch adviseur bij WARP Systems, precies dat uit wat de titel doet vermoeden: waarom vloerverwarming een toekomstbestendige manier is om een huis te verwarmen. “Het is effectief in combinatie met een warmtepomp en geeft meer ruimte in huis dan radiatoren.”

De ene vloer is de andere niet en daarom heeft WARP Systems ook twee verschillende typen vloerverwarming ontwikkeld: SpeeTile en SpeeTherm.

SpeeTile is geschikt voor alle zwevende, verlijmde en gegoten vloeren zoals laminaat, parket, tegels, PVC of gietvloeren. Het ‘natbouw systeem’ met egalisatielaag wordt gelegd met modulaire kunststof matten en is vier uur na installatie weer beloopbaar, maar kan ook gebruikt worden als wand- en plafondverwarming.

Terwijl SpeeTherm geschikt is voor zwevende en stijve vloeren zoals laminaat, parket of duoplank. Het droogbouw systeem bestaat uit voorgevormde EPS vloerplaten, AluTherm warmte geleidingsprofielen en SpeeTube verwarmingsbuis en is direct na de installatie al te gebruiken, maar weer alleen als vloerverwarming.

Toekomstbestendige businesscase
Traditionele systemen verwarmen over het algemeen trager dan radiatoren, waardoor je deze continu aan moet laten staan. SpeeTile en SpeeTherm van WARP Systems zijn wel snel op temperatuur, terwijl de laagtemperatuur watergedragen vloerverwarmingen energiezuiniger zijn dan radiatoren.

“Verwarming is natuurlijk iets van alle jaren en zal daarom ook in de toekomst aantrekkelijk blijven. Vloerverwarming is extra aantrekkelijk ten opzichte van radiatoren omdat het systeem volledig is weggewerkt, terwijl het ook relatief goedkoop warmte – en koelte – kan leveren. Doordat het is weggewerkt bezet het ook minder ruimte in huis en oogt het netter”, legt Van der Wolf uit.

Beide systemen hebben een zeer lage opbouwhoogte vanaf 15 millimeter, maar hebben desondanks een snelle reactietijd waardoor de kamer snel op temperatuur is en de systemen geschikt zijn als hoofdverwarming.

“De systemen sluiten goed aan op een warmtepomp, waardoor het op relatief lage temperatuur een huis effectief verwarmd. Vloerverwarming is een effectieve manier om een ruimte te verwarmen, of in combinatie met een warmtepomp te koelen. Uiteraard altijd in combinatie met goede isolatie, maar dat is met alle systemen het geval.”

Ook hoeft er geen hak-, breek- of freeswerk aan te pas te komen. Zo is vloerverwarming niet alleen een effectieve manier op een huis te verwarmen, het kan ook worden toegepast op de bestaande bouw en werkt dus goed in samenwerking met een warmtepomp. Richting een aardgasvrije toekomst maakt dat het geheel een toekomstbestendige businesscase.

WARP SystemsFloris van der WolfHuis & EnergieVloerverwarmingisolatiewarmtetransitieWarmtepompSpeeTileSpeeTherm

Bedrijvenregister

Agenda

Event: EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen 2022

24 januari 2022 - 27 januari 2022
09:00 - 17:00
online

RVO, NVDE & MKB NL

Lees verder

Webinar: Utiliteitsgebouwen in Aardgasvrije Wijken

27 januari 2022
10:00 - 12:00
online

Platform31

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Warmtenet Den Haag, geleerde lessen

10 februari 2022
10:00 - 11:30
online

AEDES

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Wijkwarmte Atlas

16 februari 2022
10:00 - 11:30
online

De Alliantie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu