Weer meer warmtepompen geïnstalleerd

16.06.2021 Jan de Wit

Weer meer warmtepompen geïnstalleerd
Foto: Dutch New Energy Research

Het aantal geïnstalleerde warmtepompsystemen is vorig jaar gestegen tot een kleine miljoen warmtepompen, dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2019 steeg het aantal geïnstalleerde warmtepompsystemen met bijna 166.000, naar een totaal van 732.000 systemen. In 2020 zijn er bijna 250.000 systemen geïnstalleerd waardoor er nu in Nederland in totaal 977.000 systemen zijn geïnstalleerd. Er moet wel een kanttekening worden geplaatst bij de aantallen van het CBS, omdat zij 180.000 lucht/lucht warmtepompen meenemen in hun cijfers.

“Het afgelopen jaar zijn er een kleine 70.000 nieuwbouwwoningen gebouwd, de meesten hebben een warmtepomp gekregen”, stelt Giel Janssen van Dutch New Energy Research.

Opkomst buitlucht als warmtebron
Dat slechts 16 procent van de geïnstalleerde warmtepompen in de utiliteitsbouw plaatsvonden, behoeft nog wel wat nuancering volgens Janssen. “Daar zijn de warmtepompen veel groter dan in de woningbouw.

“In groei van het geïnstalleerd vermogen liepen woningbouw en utiliteit tot enkele jaren geleden gelijk, maar door hele specifieke ISDE-subsidie groeit het gebruik in woningbouw nu harder. Interessant detail is dat bodemwarmte tot 2016 favoriet was als warmtepompbron, maar inmiddels is ingehaald door buitenlucht.”

Warmtepomp Trendrapport
De stijging van het aantal geïnstalleerde warmtepompen zal de komende jaren nog aanhouden, zo denkt Janssen. “De Regionale Energie Strategieën zullen verder worden uitgerold en de subsidies zullen gewoon blijven. Persoonlijk zie ik veel voordelen en mogelijkheden in de komende jaren voor collectieve warmtebronnen, bijvoorbeeld voor gestapelde woningbouw.”

Op 8 september komt het Warmtepomp Trendrapport van Dutch New Energy uit waarin alle trends en ontwikkelingen in de warmtepompsector worden besproken. Het Trendrapport gaat onder andere dieper in op de cijfers achter de groei van het aantal geïnstalleerde warmtepompen en de business case van de warmtepomp zal in verschillende type gebouwen worden uitgelicht.

“Daarin komen vier aspecten terug”, legt Janssen uit. “Wat de potentiële jaarlijkse energiebesparingen zijn, de CO2-besparingen, de investeringskosten en de terugverdientijd. Allemaal uitgewerkt in verschillende scenario’s per type woning.”

Aanmelden voor de Warmtepomp Business Day op 8 september kan nog altijd. Dan zal het Warmtepomp Trendrapport in aanwezigheid van de gehele top van de markt worden gepresenteerd.