Werkinstructie plaatsen schakelklok door wegvallen TF-signaal gereed

23.11.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Werkinstructie plaatsen schakelklok door wegvallen TF-signaal gereed

Vorig jaar waarschuwde Techniek Nederland installateurs al: doordat netbeheerders stoppen met het uitzenden van het TF-signaal (Toon Frequent-signaal) zullen sommige elektrische boilers niet meer automatisch opstarten. Dit kan voor koud water zorgen bij de klant.

Een oplossing is dat de installateur een schakelklok plaatst bij de klant waarbij de elektrische boiler nu nog schakelt met een TF-signaal. Stedin heeft nu een werkinstructie gemaakt die de installateur kan raadplegen. In deze werkinstructie beschrijft de netbeheerder verschillende situaties die kunnen voorkomen bij een klant en welke werkzaamheden per situatie moeten worden uitgevoerd.

Deze werkzaamheden mogen uiteraard alleen worden uitgevoerd door een erkend installateur met zegelrecht met erkenning voor elektrotechniek van InstallQ, Sterkin, KvlNL of SEI.

TF-signaal
Het TF-signaal zorgt voor het schakelen tussen dag- en nachttarief voor elektriciteit. Bij dit systeem verstuurt een zender signalen via het elektriciteitsnet. Dit signaal is een verouderd en kostbaar systeem waar tegenwoordig betere en goedkopere alternatieven voor zijn. Het afschakelen heeft vooral gevolgen voor consumenten die nog geen slimme meter hebben.

Zonder die slimme meter kunnen mensen niet meer schakelen tussen laag en hoog tarief. Daarom hebben de netbeheerders de afgelopen maanden flink ingezet op het gratis aanbieden van zo’n slimme meter aan huishoudens waar nog niet zo’n meter hangt.

Actie is nodig
De meeste elektrische boilers kun je eenvoudig met de hand weer aanzetten. Maar bij een deel van de boilers kan dat helaas niet. Voor deze boilers moet er een oplossing worden gezocht. Zonder specifieke oplossing warmen deze boilers namelijk niet meer automatisch op. Dat betekent concreet dat vanaf 2022 heel wat mensen met koud water komen te zitten als ze niet tijdig actie ondernemen.

Stijgende energiekosten
Aanvullend probleem is dat voor iedereen met een elektrische boiler, die niet meer alleen in de nacht opwarmt, geldt dat de energiekosten omhoog gaan. Gemiddeld moet een huishouden rekening houden met een verhoging van de stroomkosten met 9 euro per maand.

Deze kosten betaalt men aan de energieleverancier. Dit zijn maandelijks terugkerende kosten, waardoor het voor de klant loont om een vaste oplossing te zoeken, zoals dus het laten plaatsen van een schakelklok.

elektricienTF-signaalStedinTechniek Nederland

Bedrijvenregister

Agenda

Training: F-gassen categorie 2 / warmtepompen

Logo Wasco
22 november 2021 - 23 december 2021
8.30 - 16.00 uur
Rotterdam - Ede

Wasco

Lees verder

Event: ‘Energietransitie: denken in de breedte én diepte!’

2 december 2021
13:30 - 16:30
online

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Webinar: AxiEco EC-ventilatoren van ebm-papst

Logo ebm-papst Benelux
9 december 2021
10.00-10.30 uur

ebm-papst Benelux

Lees verder

Training: Toekomstbestendig verwarmen met de HR-ketels van Vaillant

Logo Rensa Verwarming & Ventilatie
14 december 2021
19.00
Online

Rensa Verwarming & Ventilatie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu