Wie is de monteur van de toekomst?

23.03.2021 Erik Vellema

Wie is de monteur van de toekomst?

De monteur van de toekomst, deze term roept meteen vragen op. Wie is dat? Waar halen we die vandaan?  En wat moet hij/zij kunnen? Als instructeur installatietechniek bij opleidingsbedrijf IW Noord-Holland stel ik mijzelf die vraag regelmatig.

‘Vroeger’ koos je voor het vak en ging je een dag naar school waar je de theorie leerde. De praktijk leerde je van een collega die vaak al jaren in het vak zat. Wat hij zei was waar en je was bovendien te jong en te onervaren om zijn kennis en vaardigheden in twijfel te trekken.

Het heeft niet geholpen dat de technische scholen zijn opgegaan in het VMBO

Tegenwoordig gaat het toch wat anders. We hebben wat moeite de monteur van de toekomst te vinden en als we hem vinden te interesseren voor ons prachtige vak. Het heeft niet geholpen dat de technische scholen zijn opgegaan in het VMBO. Jongeren maken hierdoor bijna geen kennis meer met beroepen waar met de handen wordt gewerkt. Het wordt niet cool of sexy gevonden.

Corona helpt ook niet mee. We kunnen geen promotie-activiteiten organiseren op de VMBO’s en er zijn alleen online open dagen; dat spreekt niet aan. We willen jongeren in onze werkplaatsen uitnodigen om te laten zien hoe mooi de techniek is en ze een dagje mee laten lopen op onze praktijkdagen om te ‘proeven’ van het vak.

Baangarantie, doorgroeimogelijkheden, nieuwe vormen van energie: hoe leuk wil je het hebben?

De monteur van de toekomst heeft een mooie toekomst voor zich. Er is een enorm tekort aan goede vakmensen dus dit betekent baangarantie en voor degene die dat willen voldoende doorgroeimogelijkheden. Bovendien is er een interessante energietransitie gaande die het vak nog leuker maakt: nieuwe vormen van energie, slimme huizen, gebruik van internet en ga zo maar door.

Wij als opleidingsbedrijf proberen daar in samenwerking met het bedrijfsleven en fabrikanten op in te spelen door de monteurs van de toekomst deze nieuwe technieken te leren en aan te bieden. Zodat ze met een goede basis aan de slag kunnen bij de bedrijven waar ze het vak in de praktijk verder leren. Uiteraard verliezen we de basis, zoals het aanleggen en aansluiten van leidingen en apparaten et cetera niet uit het oog.

Techniek is overal

De monteur van de toekomst is overigens niet meer alleen de jonge scholier, maar ook de zij-instromer die van beroep wil veranderen, of de vluchteling die in ons land een betere toekomst op wil bouwen en een vak wil leren of juist iemand die door de corona-ellende noodgedwongen een ander vak moet kiezen.

Kortom: de monteur van de toekomst is moeilijk te definiëren. Feit is wel dat er een prachtig vak op hem of haar wacht, met voldoende uitdagingen in een techniekwereld die nooit stilstaat, want techniek is namelijk overal.