Woekeren met ruimte bij duurzame warmte-installaties

31.08.2021 Jeroen Prinsen

Woekeren met ruimte bij duurzame warmte-installaties

De opstelruimte voor duurzame energie-installaties is in de meeste bestaande Nederlandse woningen beperkt. Zelfs in nieuwbouwwoningen wordt er, in tegenstelling tot in veel andere Europese landen, beperkt ruimte ingepland voor technische installaties. We waren dan ook met z’n allen een beetje erg verslaafd aan ons fossiele en compacte combiketeltje.

Dat we nu, bij de omschakeling naar fossielvrij, moeten afkicken en er meer ruimte nodig is bij duurzame installaties in woningen, is onvermijdbaar. Het zou de energietransitie bij bestaande woningen behoorlijk kunnen remmen als er domweg te weinig opstelruimte is voor warmtepomp en boiler.

Een halve zolderverdieping opgeven kan niet altijd
In veel gevallen wordt er nog geadviseerd een hybride-installatie te plaatsen, waardoor de CV-ketel ook nog behouden moet blijven. Dan moet er ook nog van alles aan appendages omheen en tussen gefit worden: leidingwerk, expansievaten, pompen. Een halve zolderverdieping in een gemiddelde gezinswoning opgeven voor een complete installatie kan niet altijd, of is terecht ongewenst. En dan heb ik het nog niet eens over de plaatsing van een buiten-unit van een warmtepomp, die overigens niet nodig is als je kiest voor PVT-panelen op het dak.

Technisch kan het, als we maar willen en durven
Een verloren zaak voor veel woningen dus? Toch niet. Juist hierin liggen aan de aanbodzijde enorm veel kansen om installaties compacter en flexibeler in te passen in bestaande woningen. Maar dan moet de aanbodzijde wel aan de bak met disruptief denken en innoveren.

Warmtepompen met een zo compacte mogelijke behuizing waarbij vrijwel geen aparte installatietechniek meer nodig is. Boilers die geen praktische ruimte innemen en waarbij de boiler bijvoorbeeld ook horizontaal achter het knieschot kan worden geplaatst. Technisch kan het, als we maar willen en durven. We moeten dan niet uitsluitend afhankelijk blijven van het standaard leveringsprogramma van grote wereldspelers.

Futureproof installaties
Gelukkig is de innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven enorm. Laten we daar dan ook vol op inzetten. Simpele hightech-installaties die futureproof zijn. Dat het kan bewijst onder andere Qsilence die deze stappen heeft gemaakt met ontwikkeling van de Qbooster.

Los van de ‘hardware’ die naar binnen komt, zijn er ook enorme kansen om de energiesystemen software-matig met slimme besturing optimaal te laten functioneren. Opwek, verbruik en opslag kunnen dan steeds intelligenter worden afgestemd en gecombineerd met de verbruiksprofielen van bewoners.