Zeg eens eerlijk installateur: Zet jij 'm al op 60?

16.06.2022 Simone Tresoor

Zeg eens eerlijk installateur: Zet jij

Het begon een aantal jaren geleden met een oproep van Urgenda: zet je cv-ketel op zestig graden Celsius. Dit bespaart enorm veel gas. Het kan niet urgenter zijn dan nu. Maar zeg eens eerlijk installateur? Doe of adviseer jij dat ook?

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden Celsius, maar werken efficiënter op 60 graden Celsius. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche en je bespaart er zo'n 140 euro per jaar mee. De installateur zou hier bij regulier onderhoud de klant eens op kunnen wijzen. Veel ketels kunnen zelfs terug naar 50 graden Celsius zonder comfortverlies. Een mooie proef op de som of een woning bij renovatie ook geschikt zou kunnen zijn voor een warmtepomp.

Er werd door Urgenda en vele fabrikanten een website gemaakt die het wel heel simpel maakt voor de klant. Als je op zetmop60 klikt op het merk ketel dat je hebt wordt er middels een filmpje uitgelegd hoe je de instellingen verandert. In een minuut is het gepiept. Echt een kind kan de was doen! Goed voor de planeet en voor de portemonnee.