Zo check je een warmtenet op gebreken

28.02.2022 Simone Tresoor

Zo check je een warmtenet op gebreken
©Eneco

Heb je je ooit afgevraagd hoe je erachter komt of een warmtenet functioneert zoals dat moet en geen onregelmatigheden vertoond? Dat kan alleen vanuit de lucht met speciale infraroodcamera’s. Onlangs inspecteerde Eneco met een klein vliegtuig de warmtenetten van Utrecht en Nieuwegein.

Een klein propellervliegtuig brengt met een infraroodcamera de temperatuurverschillen tussen de warme leidingen in de grond en de omgeving daaromheen in beeld. Aan de hand van de gemaakte beelden worden onderhoudsactiviteiten gericht ingepland. Zo kunnen storingen worden voorkomen. Deze video geeft een indruk van een dergelijke inspectievlucht.

Droog, helder, koud en donker
De vluchtdata kunnen niet ruim van te voren bekend worden gemaakt omdat de  weersomstandigheden van grote invloed zijn. Het scannen van de warmtenetten is alleen mogelijk als het droog, helder, koud en donker is. Dan levert de thermografische scan de beste beelden op. De inspectievluchten worden uitgevoerd na zonsondergang tot uiterlijk 23:00 uur.

Geluidsoverlast
Ondanks dat er gekozen is voor een stiller type vliegtuig kan er enige geluidsoverlast aan de orde zijn.  Dit is mede doordat het vliegtuig een tijd boven hetzelfde gebied heen en weer vliegt om het gehele warmtenet te scannen.